Praktijkwijzer Wijs meiden op een toekomst in de techniek

Wijs jij meiden op een mooie toekomst? Nog steeds kiezen weinig meisjes in het vo voor een technische opleiding. Niet omdat ze geen talent hebben, maar omdat ze te weinig weten van de praktijk van de techniek.

Omscholen in de techniek

Onderwijsprofessionals spelen hierbij een belangrijke rol. Zij kunnen meiden wijzen op een toekomst in de techniek. Daarom deze praktijkwijzer die helpt om meisjes enthousiast te maken voor een technische toekomst.

  • Maak meisjes enthousiast voor de techniek
  • Communiceer inclusief
  • Stimuleer ouderbetrokkenheid
  • Draag bij aan de toekomst van de techniek

Vrouwen in de techniek, nu en in de toekomst

Wat ons betreft hebben vrouwen de toekomst in techniek. Meer vrouwen op de werkvloer betekent een nieuwe dynamiek, meer talent en beter functionerende teams. Om docenten en mentoren inspiratie te bieden om meisjes voor technische opleidingen te laten kiezen, heeft Wij Techniek in samenwerking met VHTO deze praktijkwijzer gemaakt. Slechts 4% van de meisjes op het vmbo kiest voor techniek, terwijl meiden en jongens evenveel talent voor techniek hebben. Er is dus nog een wereld te winnen. Met deze praktijkwijzer krijg je gereedschap om meer meisjes te laten kiezen voor techniek.
Hier vind je de actuele stand van zaken over vrouwen en keuze voor techniek.

Voor wie is deze praktijkwijzer?

De praktijkwijzer is bedoeld voor vmbo-scholen en andere vo-scholen die meer meisjes voor techniek willen laten kiezen. Docenten, decanen en STO-projectleiders kunnen er hun voordeel mee doen.

Hoe gebruik je praktijkwijzer?

De praktijkwijzer bestaat uit handleidingen, voorbeelden en tips voor het werven én behouden van meisjes voor techniek. Soms zijn er bijlagen in PDF toegevoegd of vind je links naar documenten met meer informatie.

Houd deze pagina in de gaten – in de loop van de tijd worden onderwerpen aan de praktijkwijzer toegevoegd.

Op zoek naar meer inspiratie?

 

Ben je mbo onderwijsprofessional bekijk dan eens: https://www.vhto.nl/activiteiten/meer-meisjes-in-mbo-techniek/

Ben je op zoek naar inspirerende activiteiten die voor jongens en meisjes geschikt zijn? Dan is een van onze Wij Techniek promotiemiddelen een uitkomst.

Vragen over de praktijkwijzer?

Wil je een presentatie over deze praktijkwijzer, bijvoorbeeld tijdens een overleg? Of zoek je ondersteuning bij jullie aanpak om meer meisjes te werven en te behouden voor techniek? Neem dan contact op Yvonne Hermkens van Wij Techniek: y.hermkens@wij-techniek.nl Bel 0800 – 88 55 885

0800 – 88 55 885 y.hermkens@wij-techniek.nl

Door wie?

De praktijkwijzer is ontwikkeld door VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, in opdracht van Wij Techniek.