Dromen op de TopStartersdag in het AFAS Stadion

Zet 50 jonge vakmannen en -vrouwen bij elkaar, en je bent verzekerd van een waanzinnige en energieke opleidingsdag. Het AFAS Stadion in Alkmaar is het prachtige decor van één van de TopStartersdagen van 2021. Het 15e jaar op rij alweer.

Start Dag
5 jul, 2021

Wij Techniek vindt het belangrijk dat jonge vakmensen in de installatiebranche zich blijven ontwikkelen. Zij spelen een sleutelrol in de verduurzaming van de samenleving, dus investeert de branche al jaren stevig in haar vakmensen. Daarom staan er interactieve workshops op het programma waarbij communiceren, doelgerichtheid, samenwerken en een goede indruk achterlaten centraal staan. Maar ook trots zijn op je werk, complimenten geven én krijgen en voor jezelf opkomen zijn belangrijke aandachtspunten van vandaag.

Hoewel de meeste TopStarters zich in vergelijking met hun normale werktijden een keer extra konden omdraaien in bed, moet bijna iedereen evengoed de slaap uit de ogen wrijven. Maar dat lukt aardig met een verse kop koffie en broodje. Iedereen is er klaar voor om wakker geschud te worden tijdens de sportieve en interactieve workshops.

Start Dag

Scoren doe je samen

Tijdens de workshop ‘Man met de hamer’ met topsportman en hockeyer Valentin Verga, worden onze nuchtere vakmensen uit de tent gelokt door niet alleen potjes te spelen, maar ook onderdeel te zijn van rollenspellen: commentaar geven op situaties uit de praktijk die de volgende dag al toepasbaar zijn op hun eigen werkvloer. Dat is best eng, maar gedurende de workshop gaat hen dat steeds makkelijker af. Verga geeft de groep mee dat je moet blijven focussen op jezelf en altijd in gesprek moet blijven. Hoe zelfstandiger je wordt in je werk, hoe meer je dit soort praktijksituaties zelf oplost. Dat geldt niet alleen voor op het hockeyveld, maar ook op de werkvloer. Scoren doe je immers samen.

Hockey Clinic

Doorzetten met Dennis van der Geest

De ups en downs die Van der Geest - inmiddels 15 jaar ambassadeur voor de installatiebranche - in zijn carrière meemaakte kan hij bijna één op één neerleggen op de loopbaan van de TopStarters, vertelt hij. “Jongeren moeten op jonge leeftijd al best belangrijke keuzes maken. Daarom is zo het belangrijk om doelen te hebben en ze ook uit te spreken.” Met zijn 1 meter 96 en een wereldkampioenschap judo op zak, maakt tv-presentator Van der Geest indruk op onze vakmensen. En wanneer hij zichzelf kwetsbaar opstelt en vertelt dat hij ook vaak genoeg twijfels heeft gehad, lukt het hem om verhalen en dromen los te peuteren. 

Dennis Van Der Geest

“Een eigen bus en géén baas hebben”, wordt een paar keer geroepen. Maar ook doorstuderen op het hbo, of juist zo snel mogelijk klaar zijn met school. “Op school krijg je veel theorie, maar ja, je moet dat papiertje hebben, hè?”. De 17-jarige elektrotechniekstudente Romy vindt het juist leuk om een dag per week naar school te gaan. “Even weg uit de professionaliteit. Eindelijk tijd om een beetje te kunnen klieren en geinen.” In de toekomst wil ze het bedrijf van haar vader overnemen.

Meisjes in de installatietechniek

De zelfverzekerde Romy is het enige meisje tijdens deze TopStartersdag en in het bedrijf waar ze werkt. “De ene collega ziet me als één van de jongens, de ander wordt juist nerveus. En klanten vinden het soms gek dat er een meisje voor de deur staat.” Haar collega’s vallen haar bij als dat nodig is. Toch houdt ze zich goed staande in deze mannenwereld. En dat is ook te zien tijdens de workshop Teamwork waar ze in kleine teams een windmolen gaan bouwen. Hier is zíj degene die de leiding pakt.

Romy Windmolen

Kleine doelen stellen

Ook Max, 17 jaar en student elektromonteur heeft een mooie droom voor ogen. Hij wil graag een eigen bedrijf of meehelpen aan de ontwikkeling van elektrische auto’s. Hij is er van overtuigd dat door te blijven oefenen en met de toekomst bezig te zijn, hij een nóg betere vakman kan zijn. “Je moet kleine doelen blijven stellen, dan behaal je wat je graag wilt.”

Max (1)

The Game

Tijdens The Game komen alle onderwerpen van de ochtend nog een keer aan bod tijdens een spannende technische eindopdracht. Na een heerlijke lunch gaan de deelnemers in The Game direct aan de slag met alle nieuwe (en oude) kennis. Maar wel met een tijdslimiet. Net als in het echte leven gebeuren er onverwachte dingen. Kunnen ze de focus houden om hun doel te bereiken op de beste manier?

De TopStartersdagen zijn een initiatief van Wij Techniek in samenwerking met sociale partners en bedoeld voor vakmensen in de Installatietechniek tot 25 jaar.
Klik
hier voor meer informatie over de TopStartersdagen van Wij Techniek.