Van schuchter naar trots: jongeren groeien tijdens de TopStartersdag

“Uuhhh….wij komen voor OTIB?” Een beetje schuchter vraagt de ca 18-jarige jongen waar hij moet zijn.

25C8141 W1272 2017Topstartersapeld
13 feb, 2020

Tijdens TopStarters gebeurt het

Het is moeilijk voor te stellen dat deze jongen aan het eind van de dag een heel soepel gesprek aangaat met een lastige opdrachtgever. Maar tijdens TopStarters gebeurt het. Op dit eendaagse evenement leren jonge installateurs hun eigen doelen bepalen en goed om te gaan met de klant. Wij waren er op 31 januari bij, in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

Sinds 2006 organiseert OTIB de TopStartersdagen, actieve en inspirerende bijeenkomsten door het hele land waar jonge werknemers in de installatiebranche zich verder ontwikkelen in onderwerpen als communicatie, samenwerken en doelen stellen. In totaal bezochten al zo’n 18 duizend jongeren een TopStartersdag. En al die tijd was daar oud-judoka Dennis van der Geest als ambassadeur. Hij geeft onder andere de workshop ‘Doorzetten met Dennis’, over omgaan met tegenslag en je doel voor ogen houden.  

In de afgelopen 14 jaar zijn de jongeren veranderd (“Ze hebben tegenwoordig véél beter voor ogen wat ze willen”), maar de TopStartersdag maakt nog altijd verschil. Van der Geest: “Ik krijg na afloop altijd DM’s op Instagram van jongeren die zijn geweest om me te bedanken. Dat ik ze heb geraakt. Daar doe ik het ook voor.”

Doelen stellen, doelen halen

Wanneer ik tijdens de lunch de 19-jarige Gerwin uit Emmen spreek wordt dat beeld bevestigd. “Ja, ik ben wel enthousiast ja. Het is toch wel mooi als zo iemand als Dennis tegen je zegt dat je alles kunt bereiken.”

Dingen bereiken dus. Je doel halen. Het zijn onderwerpen die, onder een vaak stille buitenkant, leven bij deze jongens en meiden. Wanneer ze met elkaar delen wat ze hopen te bereiken in hun carrière, komen hele stappenplannen voorbij. Zoals bij de 17-jarige Remco uit Heerenveen: eerst niveau 3 afronden, dan bij een bedrijf in de installatietechniek aan de slag om zich heel breed te kunnen laten opleiden, zodat hij vervolgens zelf zelfstandig ondernemer kan worden. “En dan ooit samen met mijn vader, die in de bouw werkt, mijn eigen huis bouwen. Dat lijkt me geweldig.”

Van der Geest: “In de topsport gaat het om doelen stellen, maar in het gewone leven ook. En soms moet je echt doorzetten om verder te komen. Het gaat nu eenmaal niet altijd van een leien dakje. Op deze dagen pakken we de tijd om met dit soort onderwerpen aan de slag te gaan. Tijd die er vaak op school of de werkvloer niet is.”

Trots op het talent van de toekomst

OTIB organiseert deze dagen om jong talent een nóg betere start te geven. “Dit zijn de mensen die onze duurzame toekomst gaan maken. Zij moeten het doen. En het is belangrijk dat zij dat ook zo ervaren,” aldus OTIB-directeur Sven Asijee. “Wij zijn heel trots op deze dagen. Het mooie is, ze zien hier dat het echt leuk is om op deze manier te werken, met elkaar. Je ziet de jongens en meiden groeien tijdens de dag.”

Vier workshops en een game

Tijdens de dag volgen de jongeren vier workshops over communiceren, samenwerken, doelen stellen en omgaan met weerstand. In de middag brengen de jongeren alles wat ze hebben geleerd in de praktijk tijdens The Game. In teams moeten ze een installatie van een wasbak voltooien. Ondertussen lopen ze tegen allerlei obstakels op. Ze verdienen punten voor hoe goed ze met die interventies omgaan: werkten ze goed samen, was de communicatie met de klant goed, enzovoort. Met een hololens wordt vervolgens gecontroleerd of de installatie goed is gebouwd. Asijee: “Zo geven we de jongeren gelijk mee welke technieken de toekomst voor ons in petto heeft.”

Bekijk hier de foto's.