Volledig online, maar toch echt samen: de TopCoach van het Jaar-verkiezing 2020

Hoe breng je sfeer, spanning én een slappe lach in een online event? De TopCoach van het Jaar-verkiezing 2020 deed het. Dit jaar werd de felbegeerde prijs voor beste praktijkopleider vanuit een studio uitgereikt. De vaste gezichten waren erbij: Topcoach-ambassadeur Dennis van der Geest, presentator Jan Joost van Gangelen en natuurlijk Wij Techniek-directeur Sven Asijee.

Foto Logo Topcoach Van Het Jaar
26 nov, 2020

De genomineerden waren, samen met hun fans, via zoom aanwezig. De rest van het publiek keek mee via een Facebook livestream. Het was natuurlijk allemaal wat anders, maar het werkte.

Zo’n 400 mensen waren ‘aanwezig’ bij de uitreiking van de Topcoach van het Jaar-verkiezing 2020. Zij zagen hoe Engin Kuruahmet, Martijn Blaauwbroek en Kornee van Terheijden de prijs in ontvangst namen. De jury roemde hen om hun “maatwerk” en het feit dat ze “meer bieden dan alleen vakkennis.”

Topcoaches over topcoaches

Dat een goede coach meer moet bezitten dan alleen kennis en kunde in het vak waarin mensen worden gecoacht, zeiden ook de panelleden in de studio. Topturner en arts in opleiding Epke Zonderland, oud-profvoetballer en hoofdtrainer van Almere City FC Hedwiges Maduro en teamcoach van Brunel in de Volvo Ocean Race 2017-2018 Anje-Marijcke van Boxtel beaamden dat een goede coach echt kijkt naar het individu. Van Boxtel: “Je moet houden van mensen om dit vak te kunnen doen.”

Kijken naar de toekomst

Zonderland benadrukte het belang van naar de toekomst kijken, zéker in deze rare coronatijd: “Kijk naar de mogelijkheden, wat kan nog wel? Daarmee maak je het verschil. Door deze fase zoveel mogelijk te benutten.” Maduro herkent dat: “Iedereen krijgt te maken met teleurstellingen, maar je moet jezelf toch motiveren.”

Meer dan alleen vakmanschap

Dat motiveren, dat kunnen Topcoaches goed. Zoals de jury zei over winnaar Van Terheijden: “Hij ziet het beste in mensen en laat zien wat er gebeurt als je mensen een kans geeft.” Die kans gaat verder dan alleen het vakmanschap. Zo vertelde een van de leerlingen van winnaar Kuruahmet: “Het maakt niet uit of je buiten het werk hulp nodigt hebt, hij is er. Hij is niet alleen een coach voor het werk, maar ook voor de persoon.”

Zonder techniek stopt alles

Techniek wordt steeds belangrijker en daarmee praktijkbegeleiders ook. Sven Asijee, directeur van Wij Techniek legde aan het begin van de uitzending uit waarom. “Als techniek stopt, stopt alles: elektriciteit, water, zorgverlening. In deze tijd zijn er andere technieken die nodig zijn, bijvoorbeeld om dit evenement te organiseren. Daarom moeten we echt investeren in vakmensen. Praktijkbegeleiders doen dat met veel passie en energie.”

“Op een leuke manier, met grapjes”

De winnaars zijn trots, maar blijven er nuchter onder. Blaauwbroek: “Ach ja, het is leuk dat de jongens dit voor mij doen. Ik probeer ze op te leiden tot goede monteurs, dát wil ik doen. Op een leuke manier, met grapjes en door ze op hun gemak te stellen.”

En zo beleefden de genomineerden ook deze dag: vol grapjes en ondanks de spanning, toch op het gemak. Volledig online, maar toch ook samen. Dankzij alle betrokken technische vakmensen kon dat. Zo lieten we ook bij deze Topcoach van het Jaar-verkiezing zien hoe techniek alles mogelijk maakt.

Bekijk hier de video.

Foto Winnaars Topcoach 2020
Foto Tafel Met Alle Leden Van Het Programma 2
Foto Podium Organisatie Sven En Joep 2