Wij Techniek en Stichting Technasium verlengen samenwerking

Op 25 september 2024 besloten Stichting Technasium en Wij Techniek de succesvolle samenwerking voort te zetten, met een nieuwe intentieverklaring, ondertekend door Ria Sluiter (directeur Stichting Technasium) en Sven Asijee (directeur Wij Techniek).

Sven Asijee, directeur van Wij Techniek en Ria Sluiter, directeur van Stichting Technasium zitten aan tafel en ondertekenen Intentieverklaring
30 sep, 2024

“We zien dat het werkt!” Vernieuwende en slimme technologieën vragen om meer en goed opgeleide mensen in de sector. Stichting Technasium en Wij Techniek ontwikkelen sinds 2022 gezamenlijke activiteiten om de instroom en ontplooiing van studenten in de sector te bevorderen. Deze samenwerking werd op 25 september 2024 verlengd door middel van een intentieverklaring, ondertekend door Ria Sluiter, directeur van Stichting Technasium en Sven Asijee, directeur van Wij Techniek.

Meer havo- en vwo-leerlingen enthousiasmeren

Het grootste deel van de mensen in de installatiebranche is mbo opgeleid, maar dat begint te schuiven. De vaak ingewikkelde vraagstukken die spelen, zoals de energietransitie, vragen om meer bewustwording en denkkracht, naast de praktische vakvaardigheden. De samenwerking tussen Stichting Technasium en Wij Techniek moet leiden tot meer instroom vanuit havo en vwo in bètatechnische studies en opleidingen. Het netwerk van technasiumscholen, het mbo, het hbo en het bedrijfsleven, spelen daarbij een belangrijke rol. En deze insteek werkt, vertellen beide directeuren.

Sven: “We werken al veel langer samen met Stichting Technasium, maar over deze intensivering van de samenwerking zijn we erg enthousiast. Ons doel is meer instroom in de sector en met deze samenwerking streven we ernaar om elke leerling op havo en vwo-niveau minstens één keer met de installatietechniek in aanraking te laten komen. Zowel bij bedrijven als bij opleidingen. Pas als je als leerling ziet wat er allemaal kan en speelt, kun je ook bewust kiezen voor de sector.”

Actuele vraagstukken

Ria: “De actuele vraagstukken rondom opslag en transport van energie vragen veel van de sector. We vinden het dan ook belangrijk dat onze Technasium leerlingen met deze uitdagingen aan de slag gaan. Zo hebben we bijvoorbeeld meerdaagse hackatons georganiseerd op ons Technasium Unfold festival. Leerlingen en docenten konden daar ervaren wat er allemaal gebeurt in de branche en hoe uitdagend de installatietechniek kan zijn. Voor havo en vwo-niveau is de sector echt heel interessant. De actuele thema’s vragen om verstand van zaken, innovatie en creatief denken.” “Wat we nu doen op de scholen werkt echt heel goed”, vult Sven aan. “We werken met scholen en bedrijven aan verschillende realistische opdrachten en uitdagingen, waarbij we bijvoorbeeld een fictief opdrachtgeverschap aanbieden. De leerlingen lossen deze fictieve problemen op en de installatietechniek blijkt de oplossing voor het probleem. Het laat heel goed zien wat we met de sector kunnen betekenen. We hebben ook echt de tijd wel mee, je leest elke dag over zonnepanelen, de energietransitie, verduurzaming en andere maatschappelijke thema’s. Er zijn veel jongeren die vanuit maatschappelijke betrokkenheid hier een steentje aan willen bijdragen. We laten ze graag zien dat de installatietechniek hun sector is.”

Te bescheiden

Sven: “De branche is vaak ook te bescheiden. De afgelopen jaren zijn we door deze samenwerking veel meer in het licht gestapt. We mogen trots zijn op wat we doen in de sector. Dit gaan we de komende jaren ook verder uitdragen. Daarnaast willen we ook meer mogelijkheden laten zien qua opleidingsroutes. We hebben nu vooral ingezet op de havo-hbo route, maar de komende jaren gaan we ook kijken naar de havo-mbo variant.” Ria vult enthousiast aan: “Dat is een hele mooie route, waarin leerlingen op projectbasis werken. Leerlingen die deze route volgen genieten echt van hun studie, omdat ze praktisch maar wél uitdagend bezig zijn. Ze worden ingezet op vraagstukken van nú. Dit gaan we verder uitbouwen. Ook gaan we meer hackatons organiseren, dit hebben we op het mbo gedaan, maar het ligt voor de hand dit ook op hbo te gaan doen. We hebben nog veel ideeën, allemaal met hetzelfde doel: zoveel mogelijk leerlingen enthousiast krijgen voor onze mooie branche.”

Directeuren Wij Techniek En Technasium Tekenen

Directeuren Wij Techniek en Technasium ondertekenen intentieverklaring.

De samenwerking in het kort

Stichting Technasium en Wij Techniek gaan:

  • Leerlingen kennis laten maken met de sector en de carrièremogelijkheden;
  • Laten zien hoe de sector bijdraagt aan actuele thema’s, zoals verduurzaming en de energietransitie;
  • Jongeren uitdagen over deze thema’s mee te denken;
  • De Technasium scholen ondersteunen in samenwerking met regionale bedrijven in de sector;
  • Scholen interesseren voor de opdrachten/projecten die voor hun leerlingen zijn ontwikkeld;
  • Lesprogramma’s ontwikkelen;
  • Samenwerken met andere brancheorganisaties.

Wie is wie?

Stichting Technasium ondersteunt 18 netwerken van ruim 100 Technasium-scholen. Binnen deze samenwerking bevinden zich ook regionale hbo-scholen en het bedrijfsleven. Samen ontwikkelen ze het technasiumonderwijs om zo leerlingen voor te bereiden op bètatechnische vervolgopleidingen.

Wij Techniek is het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche, een samenwerking tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Wij Techniek bevordert talent- en kennisontwikkeling bij (aanstaande) vakmensen om zo de sector toekomstbestendig te houden en te maken.

Meer weten over hoe we jongeren enthousiasmeren voor de techniek?

IXXI Compleet Header 1
Wij Techniek Logo Mono