“Zonder 50-plussers stort de branche in elkaar”

De Sterk in je Werk-workshop van Wij Techniek, speciaal voor 50- en 60-plussers, is een van onze populairste workshops. Logisch, want de stappen die je in deze workshop zet, hebben effect op de rest van je loopbaan, en soms je leven.

Wij Techniek 154080620 (1)
24 feb, 2021

We spreken met één van de ontwikkelaars van de training. Wim van Hout. Hij is al 13 jaar betrokken bij Sterk in je Werk: “Inmiddels behoor ik zelf ook ruim tot de doelgroep.” Van Hout vertelt waarom de workshops zo’n succes zijn.

Zelf de regie nemen

“Laatst was er een deelnemer, heel tevreden met zijn werk, maar met slijtage aan knieën. Hij durfde dit niet met zijn leidinggevende te bespreken, want ‘dan staat er een kruisje achter je naam’. Enkele deelnemers zeiden: ‘Bespreek het, dat deed ik ook.’ Na de workshop heeft hij overlegd met zijn vrouw en daarna met zijn werkgever, die positief reageerde. Inmiddels deed hij fysiek een stapje terug en heeft hij daarnaast een uitdagende taak. Hij heeft meer energie en ontwikkelt zich! Zien hoe je zelf de regie kunt nemen, dat maakt enthousiast!”

Ervaring is goud waard

 “Er zijn veel vooroordelen over de 50+’ers. Maar ze zijn juist goud waard voor het bedrijf, zonder hen stort de branche in elkaar. Daar hebben ze vaak niet zo bij stilgestaan, en misschien krijgen ze ook niet genoeg waardering. Uit onderzoekt blijkt, dat de meeste werkgevers 50+’ers loyaal vinden, wat het bedrijf stabiliteit geeft. Veel 50+’ers kunnen heel goed jongeren begeleiden en daardoor binden. Ze weten na 30 jaar of meer precies hoe alles werkt. Oudere werknemers ‘denken na voordat ze gaan doen’ en doen klussen meestal ‘in één keer goed’. En: ze zijn mentaal vaak gezonder dan jongeren.”

Natuurlijk, je kunt na zoveel jaar wat ‘vast’ zitten. Je hebt alles al een keer meegemaakt, reorganisaties gezien, collega’s zien komen en gaan en ‘je hoeft niet zo lang meer’. Waarom zou je nog veranderen?’ Van Hout: “Al word je na de 40e of 50e lichamelijk wat minder sterk, je hebt juist de gelegenheid mentaal veel weerbaarder te worden. Iedereen kent mensen die op latere leeftijd krachtig, mild en wijs in het leven staan. Die bij tegenslagen kijken: wat is mijn invloed? Wat kan er wél? Hoe kan ik anderen ondersteunen? En: hoe blijf ik lichamelijk en mentaal fit? Dit vinden veel deelnemers een van de nuttigste onderwerpen.”

Iedereen kan leren

“Onderwerpen die vaak aan de orde komen zijn: hoe ga je om met stress en werkdruk? Hoe houd je balans in werk en privé? Welke invloed heb ik eigenlijk? (Vaak meer dan je denkt!) Hoe ga ik om met tegenslagen of spannende veranderingen? Kun je op deze leeftijd eigenlijk nog wel leren? (Antwoord: JA!) Wat leer ik van jongere generaties? Een aantal deelnemers brengt een dilemma in: zal ik die opleiding doen, word ik hybride docent, hoe verminder ik stress? Ik zeg dan tegen de groep: ‘We zitten in deze zaal met pakweg 600 jaar levenservaring. Dan moeten we toch op een zinvolle wijze met elkaar kunnen meedenken?’ “

“Dit doen we natuurlijk allemaal zonder al te veel theorie, en vooral door echt aan de slag te gaan en ideeën en ervaringen te delen. Het programma is interactief en afwisselend. Ieder werkt aan een persoonlijk plan: wat ga ik in de praktijk concreet doen?” Van Hout: “Verbazingwekkend hoe snel mensen hun verhaal vertellen, ook diegenen die de kat even uit de boom willen kijken. Ze voelen zich oprecht serieus genomen.  En ze ervaren niet alleen te staan: heel veel mensen maken vergelijkbare dingen mee. Ik zie het altijd als een goed teken dat veel deelnemers na afloop nog even blijven napraten.”

Nieuw: online!

“Door Corona hebben we in 2020 helaas ‘live’ workshops moeten afzeggen. Op verzoek van Wij Techniek heb ik daarom de workshop online gegeven, in twee losse dagdelen. Dat gaat boven verwachting: open, vlot, persoonlijk en tegelijkertijd licht van toon. Het gaf de deelnemers ook zelfvertrouwen om met Microsoft Teams te werken!”

Wil jij ook een keer meedoen met een Sterk in je Werk voor 50-plus of 60-plus? Kijk dan hier voor de data:
Sterk in je Werk 50-plus
Sterk in je Werk 60-plus

De workshops vinden plaats door heen Nederland (een dag, met lekkere lunch) of online (2x 3 uur). Deelname is kosteloos en na deelname ontvang je een voucher ter waarde van €500,- die je kunt inzetten voor je verdere ontwikkeling.  Op de 60-plusdag is ook een pensioenadviseur aanwezig.

Interesse in een maatwerktraject? Neem contact op met support@wij-techniek.nl. De trainer bepaalt in overleg met u de gewenste inhoud en aanpak.