Programma en voorwaarden Technobiel

De Technobiel is een mobiele experimenteerruimte waarin leerlingen, die voor de keuze van vervolgonderwijs staan, op allerlei manieren van techniek kunnen proeven.

B 4744 Beroepen Wedstrijd Shoot 5 Zonder Naam Stickers

Opzet en programma

De Technobiel is bedoeld om een bewustwordingsproces op gang te brengen. Om leerlingen te laten zien dat ze dagelijks in aanraking komen met elektro- en installatietechniek.

De Technobiel bestaat uit twee verdiepingen. De technische experimenten zijn zoveel mogelijk afgestemd op de bestemde doelgroep zodat de techniek goed aansluit in hun belevingswereld.

Op de eerste verdieping kunnen leerlingen ontdekken:

 • Hoe werkt een transportband.
 • Vliegtuigjes te laten vliegen door er met infraroodlicht op te schijnen.
 • Een memory spel over duurzame energie.
 • Een cv storing oplossen met de Augmented Reality technologie op de tablet, zodat Bito weer warm kan douchen.
 • Een echte 3D printer aan het werk zien.

Een verdieping hoger komen de leerlingen in een echte experimenteerzone terecht waar ze:

 • Verschillende technische proefjes kunnen doen, leerlingen die meer exact georiënteerd zijn, kunnen hier ook natuurkundige experimenten doen.
 • In een virtuele wereld met behulp van een drone en Augmented Reality technologie, fruitkisten veilig op het amfibievoertuig plaatsen.

Doelgroep

De Technobiel is geschikt voor leerlingen uit het basisonderwijs (vanaf groep 6 t/m 8) en eventueel voor vmbo-leerlingen uit de 1ste klas.

Tijdsduur en aantal leerlingen

Leerlingen kunnen zich tot een uur vermaken met de experimenten. De Technobiel dient minimaal 4 uren ingezet te worden en in gebruik te zijn. De Technobiel kan vanaf 09.00 uur operationeel zijn (i.v.m. reistijd en voorbereidingen ter plekke). Een uur voor aanvang zal de Technobiel op uw locatie aanwezig zijn.
Er kunnen maximaal 30 leerlingen tegelijkertijd in de Technobiel. Ook is de Technobiel toegankelijk voor minder valide leerlingen.

Begeleiding

De Technobiel wordt begeleid door een kundig team (minimaal 2 personen). Bij ongeregeldheden kan dit team, de leerling(en) de toegang weigeren of ontzeggen.

Gewicht en manoeuvreerruimte

Het gewicht van de gehele combinatie is 36 ton (trailer inclusief trekker). De Technobiel heeft manoeuvreerruimte nodig en dient op een harde en egale ondergrond te staan met voldoende draagvermogen. Ingeklapt is 19 meter lang x 2,5 meter breed x 4 meter hoog. Uitgeklapt 19 meter lang x 7 meter breed x 7 meter hoog (in volledig uitgeklapte versie). De aanvrager vrijwaart Wij Techniek voor eventuele schade waarvoor Wij Techniek aansprakelijk wordt gesteld.

Vergunning

Als de Technobiel geplaatst wordt op een openbare weg of terrein, dient de aanvrager zorg te dragen voor een plaatsingsvergunning (aan te vragen bij de gemeente). Het kenteken van de Technobiel is OH-33-VV.

Geschikte activiteiten voor de Technobiel

 • Open dagen van VMBO- scholen (waar de richting Elektro-, Installatietechniek of Instalektro gevolgd kan worden)
 • Beurzen of evenementen waarbij promotie van techniek cq richtingskeuze het doel is en waarbij jongeren (ouders) en of docenten de doelgroep zijn
 • Techniekweken
 • Open dagen van bedrijven voor het (primair) onderwijs

Ongeschikte activiteiten voor de Technobiel

 • Loopbaan oriëntatie en begeleiding – dagen op VMBO scholen
 • Kleinere activiteiten gericht op de beroeps- of opleidingskeuze met tientallen bezoekers