Gewoon waardering. Of is dat niet zo gewoon?
Zonder technici, monteurs, en andere vakmensen zou onze infrastructuur stil komen te liggen. Maar erkennen we ook de persoon achter het werk?
Vakmanschap wordt vaak gezien als de basis van onze samenleving. Zonder technici, verpleegkundigen, monteurs en andere belangrijke vakmensen zouden onze huizen, ziekenhuizen en infrastructuur niet goed werken. Opleiding en ontwikkeling zijn hierbij heel belangrijk. Ze zorgen ervoor dat vakmensen hun werk goed kunnen doen. Toch missen we soms iets in het gesprek over vakmanschap: de waardering voor de persoon zelf, niet alleen voor het werk dat hij of zij doet.
De basis van onze samenleving
Vakmanschap wordt vaak gezien als de basis van onze samenleving. Zonder technici, verpleegkundigen, monteurs en andere belangrijke vakmensen zouden onze huizen, ziekenhuizen en infrastructuur niet goed werken. Opleiding en ontwikkeling zijn hierbij heel belangrijk. Ze zorgen ervoor dat vakmensen hun werk goedkunnen doen. Toch missen we soms iets in het gesprek over vakmanschap: de waardering voor de persoon zelf, niet alleen voor het werk dat hij of zij doet. We praten bijvoorbeeld over de monteur die zonnepanelen installeert en zo de energietransitie mogelijk maakt, maar we vergeten dat deze persoon veel meer is dan alleen iemand die een taak uitvoert. Achter elk beroep zit een mens met eigen ervaringen, passies en de wens om zich verder te ontwikkelen. En juist dat menselijke aspect verdient net zoveel waardering als het vakwerk dat geleverd wordt.
Dit geldt niet alleen voor mbo-studenten, maar ook voor mensen die later in hun loopbaan voor een ander vak kiezen. Denk aan iemand die vanuit een andere sector (bijv. de bankenwereld omdat hij of zij het stilzitten beu is) overstapt naar de techniek. Deze mensen brengen waardevolle kennis en ervaringen mee die verder gaan dan de nieuwe vaardigheden die ze leren. Ook vakmensen die zich binnen hun beroep blijven ontwikkelen, verdienen erkenning. Hun inzet om beter te worden in hun vak is belangrijk en moet gewaardeerd worden.
Anders denken en benoemen
Als samenleving moeten we daarom anders gaan denken over mbo-studenten, zij-instromers en vakmensen. Tijdens hun opleiding of carrièreswitch horen ze vaak dat ze belangrijk zijn. Maar de manier waarop we over hun werk praten – met termen als ‘handenarbeid’ of ‘lager opgeleid’ – zorgt ervoor dat hun werk soms minder belangrijk lijkt dan andere beroepen. Dit leidt tot een cultuur waarin vakmensen wel gewaardeerd worden voor hun werk, maar niet altijd voor wie ze zijn als persoon. We moeten ons perspectief veranderen: niet alleen het werk van vakmensen waarderen, maar ook de mens achter het werk. Als we mbo’ers, zij-instromers en doorontwikkelende vakmensen echt willen waarderen, moeten we hen zien als unieke personen met hun eigen verhaal en toekomst. Alleen dan kunnen we spreken van een samenleving waarin vakmanschap en de mensen die dit vakmanschap dragen, op hun echte waarde worden geschat.
Sven Asijee
Directeur Wij Techniek
Fotografie: Liesbeth Dinnissen
Bron: Warmte365