Installatietechniek en installatietechnisch beroepsonderwijs ook in de toekomst duurzaam met elkaar verbonden

In een wereld die steeds sneller verandert, waar technologische vooruitgang ons dagelijks leven beïnvloedt, is het belang van het technisch beroepsonderwijs (van vo/vso tot en met wo en ook ) niet te onderschatten. Dat geldt in het bijzonder voor de installatietechniek. De komende jaren staan we voor enorme uitdagingen, zoals de energietransitie en de verduurzaming van onze gebouwen. Dit vraagt om veel en goed opgeleid personeel, en daar komt het (installatietechnisch) beroepsonderwijs om de hoek kijken.
De installatiebranche is de ruggengraat van onze infrastructuren. Denk aan de systemen die zorgen voor verwarming, ventilatie, airconditioning en duurzame energieoplossingen en niet te vergeten de besturing/automatisering van deze systemen. Deze sector heeft -als bekend- dringend behoefte aan vaktechnici die niet alleen beschikken over de juiste kennis, maar ook in staat zijn om innovatieve oplossingen te bedenken. Het is essentieel dat we jongeren en zij-instromers enthousiasmeren voor een loopbaan in deze sector. Hiervoor is een sterke samenwerking tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven onmisbaar.
Deze samenwerking kan op verschillende manieren vorm krijgen. Bedrijven kunnen gastlessen geven, stages aanbied, praktijkervaring delen en het onderwijs op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen. Dit zorgt ervoor dat leerlingen en studenten niet alleen leren uit boeken, maar ook uit de praktijk. Door deze co-creatie kunnen onderwijsinstellingen hun curricula afstemmen op de actuele behoeften van de arbeidsmarkt. Dit is niet alleen voordelig voor de studenten, maar ook voor de bedrijven die op zoek zijn naar goed opgeleid personeel. Ze investeren in de toekomst, en tegelijkertijd dragen ze bij aan een samenleving die klaar is voor de uitdagingen van morgen. En denk ook verdergaande vormen van co creatie: het beschikbaar stellen van hybride techniekopleiders, onderwijs verzorgen binnen een bedrijf, het onderwijs een rol laten spelen in de voortdurende opleiding en ontwikkeling van werkenden in de branche (LLO). Ook binnen de bedrijfsscholen en opleidingsbedrijven die in onze branche actief zijn (en een belangrijk onderdeel vormen van de gehele branche-opleidingsinfrastructuur) zien we steeds verdergaande vormen van effectieve samenwerking met zowel het publiek bekostigde als het met het privaat bekostigde technisch beroepsonderwijs.
Daarnaast moeten we niet vergeten dat de installatietechniek voortdurend in ontwikkeling is. Nieuwe technologieën, zoals smart grids en duurzame energiebronnen, vragen om een andere aanpak en nieuwe vaardigheden. Het technisch beroepsonderwijs moet dus flexibel en adaptief zijn. Dit kan alleen door nauwe samenwerking met het bedrijfsleven, dat als eerste de veranderingen in de markt opmerkt en daarop kan inspelen.
De toekomst van de installatietechniek in Nederland hangt af van onze investeringen in het technisch beroepsonderwijs. We moeten jongeren laten zien dat een carrière in deze sector niet alleen interessant en uitdagend is, maar ook cruciaal voor een duurzame toekomst. Door samen te werken, kunnen we een sterke basis leggen voor de volgende generatie technici. Zij zullen niet alleen bijdragen aan de verduurzaming van onze samenleving, maar ook aan het innovatievermogen van Nederland.
Laten we daarom het belang van deze samenwerking onderstrepen. De uitdagingen zijn groot, maar met een sterke verbinding tussen het (installatie)technisch beroepsonderwijs en het bedrijfsleven kunnen we samen werken aan een toekomst waarin de installatietechniek floreert en het onderwijs in haar/zijn(?) kracht staat. Alleen dan kunnen we de juiste oplossingen vinden voor de vraagstukken van morgen. Het is tijd om onze handen ineen te slaan en de kansen van vandaag te benutten voor duurzaam toekomstbeHending en -beSTendig (installatie)technisch beroepsonderwijs.