Starten met diversiteit en inclusiviteit
Je wil graag starten met diversiteit en inclusiviteit. Begin bij de basis; maak een plan van aanpak en speel in op de behoefte van nieuwe werknemers. Er zijn veel initiatieven om je hierbij te helpen. We hebben per onderwerp een aantal voor je op een rijtje gezet.
Plan van aanpak
Begin samen met collega's na te denken over de richting die je op wilt, wat voor bedrijf je wilt zijn, en welke stappen je als eerste wilt zetten. Start met kleine stappen en vier elke vooruitgang samen. Denk in je plan van aanpak aan Mensgericht (oog voor mensen die bij je werken en solliciteren), Flexibel( weten welke wensen en leven bij je mensen en hierop inspelen) Actiegericht (niet te lang denken en praten maar vooral samen doen).
Bedenk ook waarom je aan de slag wilt met diversiteit en inclusie:
- Om een goede werkgever te zijn (maatschappelijk verantwoord ondernemen en SROI)
- Om een open, veilige en prettige werkcultuur voor iedereen te creëren
- De creativiteit en probleemoplossend vermogen te verhogen
- Om een bedrijf te zijn waar iedereen welkom is en zich welkom voelt
Speel in op de basisbehoeften van nieuwe werknemers:
- Hoe is het bedrijf ingericht? Wat hangt er aan de muur?
- Is er tijd en ruimte voor begeleiding?
Ga aan de slag met de checklist ‘Met vrouwen bereik je meer ’ (Waar vrouwen staat kun je ook iedere andere doelgroep invullen) en lees de praktische gids ‘Inclusief werkgeven doe je zo!’
"Een mooie mix aan collega’s met verschillende achtergronden zorgt ervoor dat er andere vragen gesteld worden. We merken dat dat ons scherp houdt en dat ons bedrijf daar beter van wordt.”
Rick de Jong, Hr -adviseur Gooiland Elektro
Werving en selectie
Werkplezier, binden en behouden van mensen in je bedrijf
Workshops en adviezen die passen bij starten met diversiteit en inclusie:
Hoe zorg je voor een veilige en inclusieve werkomgeving waar verschillen worden omarmd en aangemoedigd? En wat is jouw verbindende rol daarin als leidinggevende? Concreet: hoe ga je bijvoorbeeld om met pestgedrag op de werkvloer, hoe geef je leiding aan iemand met autisme en hoe pak je ongepaste groepsdynamieken, zoals vrouwonvriendelijkheid of racisme, aan binnen je team? Hoe verbeter je de dynamiek in een divers team en hoe stimuleer je een diversiteit aan talenten van je medewerkers? Je leert en oefent het tijdens deze workshop.
Wij Techniek helpt alle vakmensen in de technische installatiebranche om hun talent en kennis zo goed mogelijk te ontwikkelen. Maar soms ervaart een vakmens problemen die hun persoonlijke ontwikkeling in de weg staan. Zoals: het missen van bepaalde basiscompetenties (niet goed zijn met lezen, schrijven, communiceren), in de privésfeer (relaties, verslaving, schulden) of met de gezondheid (fysiek of mentaal).
Als leidinggevende praat je veel met je medewerkers. Je plant, stuurt aan, motiveert, delegeert en lost problemen op. Maar een (paar) keer per jaar heb je een belangrijk formeel gesprek: het ontwikkelgesprek, functioneringsgesprek en/of beoordelingsgesprek. Die gesprekken echt goed voeren leer je in de workshop Het Ontwikkelgesprek.
Binnen jouw bedrijf stuur je vakmensen aan die zich bezighouden met het begeleiden en behouden van nieuwe collega's (zoals zij-instromers, statushouders of leerlingen). Hoe kun je hierbij de beste ondersteuning geven? Zodat deze nieuwe collega's, ook met de krappe arbeidsmarkt, met plezier binnen jouw bedrijf aan het werk blijven? En hoe doe je dit als team?