Waarom de landelijke TopCoach van het Jaar verkiezing?

Praktijkbegeleiders zijn belangrijk in het verbeteren van de ontwikkelcultuur in bedrijven. De kwaliteit van de begeleiding van de instromende en onervaren vakmens is bepalend voor hun professionaliteit, werkplezier en ontwikkeling.

Waarom zijn de Topcoach van het jaar verkiezingen zo belangrijk? - Jan Joost van Gangelen op het podium bij de Topcoach van het jaar verkiezing

Onmisbaar voor de branche

Goede leerbedrijven en praktijkbegeleiders zijn onmisbaar voor nieuwe medewerkers. Een zachte landing in het bedrijf en de branche is belangrijk, zeker in een krappe arbeidsmarkt. Een goede coach brengt leerlingen de fijne kneepjes van het vak bij, begeleidt hen bij de opleiding, werkt ze in en enthousiasmeert hen voor het vak. Daarom organiseren wij deze verkiezingen, om aandacht te geven aan deze TopCoaches en hun belangrijke rol in de ontwikkeling van vakmensen voor onze branche.

De TopCoach van het Jaar is 

  • Oprecht betrokken bij de leerlingen
  • Empathisch
  • Assertief
  • Een voorbeeld voor de leerling
  • Objectief
  • Leergierig
  • Veelzijdig
  • Integer
  • Grensbewakend

Hoe wordt de TopCoach van het jaar gekozen?

De (leerling)werknemer, leidinggevende of collega nomineert via een formulier zijn of haar favoriete praktijkbegeleider. De genomineerden worden na hun nominatie, door met name leerlingen, maar ook werkgevers en collega's, door het TopCoach-team van het Jaar getoetst aan een aantal vooraf opgestelde criteria. Deze criteria zijn geformuleerd op basis van coachend en vakinhoudelijk begeleiden.

Alle genomineerden worden eerst gebeld en telefonisch geïnterviewd. Vervolgens worden er, na een eerste selectie, bedrijfsbezoeken gepland door medewerkers van het TopCoach-team.

Uit de aanmeldingen worden de finalisten na een uitgebreid een gedegen selectieprocedure en bedrijfsbezoeken gekozen. Vervolgens kiest de speciale jury op basis van de criteria, de research en de onderbouwingen de TopCoach van het Jaar.

De winnaars van afgelopen jaren

De voorgaande jaren hebben we natuurlijk al veel topcoaches in het zonnetje gezet, deskundige jury's gehad en feestjes gevierd. We hebben de winnaars van de vorige edities, met wat foto's en video's op een rijtje gezet.