Praktijkopleidersdag Zeeland

Goede leerbedrijven en praktijkopleiders zijn onmisbaar voor de opleiding van nieuwe medewerkers. Zij brengen leerlingen de fijne kneepjes van het vak bij, begeleiden hen bij de opleiding en enthousiasmeren ze voor het vak, omdat goede praktijkopleiders voor goed opgeleide leerlingen zorgen. Daarom organiseren de technische opleidingsfondsen A+O-Metalektro, OOM en Wij Techniek in samenwerking met Scalda dé praktijkopleidersdag Zeeland. Het doel van deze dag is om praktijkopleiders te informeren en te inspireren, maar vooral ook om praktijkopleiders ervaringen met elkaar uit te laten wisselen.

STIP - Praktijkopleider legt gebruik van technische installatie uit
Iets voor jou? Aangeboden door A+O-Metalektro, OOM en Wij Techniek
  • Evenement voor praktijkopleiders
  • 27 november van 15.30 - 19.30 uur
  • Gratis

Programma

Woensdag 27 november 2024

15.30 uur - Ontvangst met koffie en thee
Locatie: Scalda, Edisonweg 4a, Vlissingen
16:00 uur - Welkomstwoord
16.15 uur - Keuze uit workshop A, B of C
17.30 uur - Diner
18.30 uur - Kwalificerend beoordelen door Scalda & IW

Leerbedrijven zijn samen met het ROC verantwoordelijk voor de eindbeoordeling. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Waar moet een opdracht aan voldoen? Waar moeten de praktijkopleiders op letten. We lichten dit toe aan de hand van praktijkvoorbeelden. Tijdens dit onderdeel wordt de groep opgesplitst in Werktuigbouwkunde / Metaal, Elektro en Installatietechniek.

19.30 uur - Afsluitende borrel

Workshop A, Generaties op de werkvloer

Elke generatie heeft zijn eigen unieke kenmerken, uitdagingen en talenten, ook binnen jouw organisatie. Tijdens deze workshop duiken we in de ‘wereld van generaties' met generatie-expert Yme Dijkstra (Generations at Work). Hij neemt je op een herkenbare en humoristische reis door de generatieverschillen. Talenten, drijfveren, visie op werk... MIND THE GAP! Het begrijpen van deze verschillen is de sleutel tot begrip en het leggen van bruggen. Voorbij de generatieclash, waarbij we elkaars talenten omarmen. Maar hoe pak je dat aan, zowel als individu als organisatie?


Workshop B, Omgaan met moeilijke mensen

Je kent ze wel, moeilijke mensen. Mensen die precies dat doen, waarvan jij vindt dat dit niet handig of leuk is. Ze luisteren slecht, zeggen vaak ‘ja maar’ en weten je regelmatig te irriteren tot op het bot. Liever zou je deze mensen mijden, maar laat dit nu net iemand zijn die je niet kan mijden, maar mag begeleiden. Hoe ga je om met Moeilijke Mensen, zodat ze uiteindelijk met succes doorgroeien in je organisatie? Deze korte workshop geeft je een aantal inzichten in ‘moeilijk gedrag’ en biedt een aantal tips die je in de praktijk kan toepassen om moeilijk gedrag om te zetten tot iets positiefs.


Workshop C, Het brein en leren

In deze workshop worden verschillende belangrijke onderwerpen besproken met betrekking tot de begeleiding van studenten. Er wordt er ingegaan op de werking van het brein van studenten. Daarnaast staat motivatie centraal: wat het betekent om gemotiveerd te zijn, hoe je iemand kunt motiveren en wat nodig is om deze motivatie vast te houden. De rol van de begeleider in dit proces wordt ook belicht. Tot slot worden begeleidersvaardigheden behandeld, zoals wat studenten nodig hebben aan begeleiding, de balans tussen willen en kunnen, en de mogelijkheid om verantwoordelijkheden te delegeren. Er wordt benadrukt dat het belangrijk is om in gesprek te gaan met studenten over hun ervaringen.