BBL-baan voor jou

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren voor een erkend mbo-diploma, waarbij je in dienst bent van een erkend leerbedrijf. Dat kan een installatiebedrijf of opleidingsbedrijf (vaak een samenwerkingsverband van installatiebedrijven die samen zorgen voor de opleiding van aankomende vakmensen) zijn.

Scan Inclusief lesgeven - Meisje met gele helm en hoofddoek staat lachend voor mechanische machine

Vind een BBL-baan bij een bedrijf

Als jij een opleiding wilt volgen via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL), dan heb je een werkgever nodig voor een leerbaan voor minimaal 610 uren per leerjaar. Meestal werk je vier dagen en ga je één dag per week naar school. Deze verhouding kán ook anders zijn.

Je sluit in het algemeen een arbeidsovereenkomst af met het bedrijf, waarin een salaris en vergoeding van de opleidingskosten in vastgelegd zijn.

Bedrijven maken vaak actief kenbaar dat ze op zoek zijn naar schoolverlaters die een BBL-baan willen. Kijk maar eens op onderstaande sites of er bij jou in de buurt banen te vinden zijn.

Tip: kijk eerst welke opleiding je precies wilt volgen en gebruik de naam van die opleiding bij het zoeken.

Vind een BBL-baan bij een opleidingsbedrijf

Een opleidingsbedrijf neemt meestal namens meerder opdrachtgevers (installatiebedrijven en eventueel ook andere technische bedrijven) medewerkers aan voor de duur van hun BBL-opleiding. Je werkt en leert dus tegelijkertijd. Je ontvangt direct een salaris en afhankelijk van het opleidingsbedrijf een vergoeding voor je opleidingskosten. Na het behalen van je diploma(’s) kom je meestal in dienst bij één van de opdrachtgevers (installatiebedrijven) van het opleidingsbedrijf. Vaak krijg je de kans om tijdens je opleiding bij meerder bedrijven ervaring op te doen.

Hier vind je een overzicht van opleidingsbedrijven die actief zijn in de installatietechniek. Daar vind je meer informatie. Veel opleidingsbedrijven bieden de mogelijkheid om langs te komen en organiseren meeloopdagen en/of open dagen.