Meiden in de techniek: gebruik de praktijkwijzer

Wijs jij meiden op een mooie toekomst in de techniek? Nog steeds kiezen weinig meiden op het voortgezet onderwijs voor een technische opleiding. Niet omdat ze geen talent hebben, maar omdat ze te weinig weten van de praktijk in de techniek. De praktijkwijzer helpt bij het enthousiasmeren van meiden voor techniek.

Meiden in de techniek - Docent techniek met stoppelbaard en bril legt uit hoe je een 3D-printer gebruikt aan twee jongens en twee meisjes

Onderwijsprofessionals spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van meiden in de techniek. Zij kunnen meiden wijzen op een toekomst in de techniek. Daarom deze praktijkwijzer die helpt om meiden enthousiast te maken voor een technische toekomst.

  • Maak meiden enthousiast voor de techniek
  • Communiceer inclusief
  • Stimuleer ouderbetrokkenheid
  • Draag bij aan de toekomst van de techniek

Vrouwen in de techniek, nu en in de toekomst

Wat ons betreft zijn meiden en techniek de toekomst. Meer vrouwen op de werkvloer betekent een nieuwe dynamiek, meer talent en beter functionerende teams. Om docenten en mentoren inspiratie te bieden om meiden voor technische opleidingen te laten kiezen, heeft Wij Techniek in samenwerking met VHTO deze praktijkwijzer gemaakt. Slechts 4% van de meiden op het vmbo kiest voor techniek, terwijl meiden en jongens evenveel talent voor techniek hebben. Er is dus nog een wereld te winnen. Met deze praktijkwijzer krijg je gereedschap om meer meiden te laten kiezen voor techniek.
Hier vind je de actuele stand van zaken over vrouwen en keuze voor techniek.

Voor wie is deze praktijkwijzer?

De praktijkwijzer is bedoeld voor vmbo-scholen en andere vo-scholen die meer meiden voor techniek willen laten kiezen. Docenten, decanen en STO-projectleiders kunnen er hun voordeel mee doen.

Hoe gebruik je praktijkwijzer?

De praktijkwijzer bestaat uit handleidingen, voorbeelden en tips voor het werven én behouden van meiden voor techniek. Soms zijn er bijlagen in PDF toegevoegd of vind je links naar documenten met meer informatie.

Houd deze pagina in de gaten – in de loop van de tijd worden onderwerpen aan de praktijkwijzer toegevoegd.

Op zoek naar meer inspiratie?

 

Ben je mbo onderwijsprofessional, kijk dan eens op deze pagina

Ben je op zoek naar inspirerende activiteiten die voor jongens en meiden geschikt zijn? Dan is een van onze Wij Techniek promotiemiddelen een uitkomst. Daarnaast zijn er ook dagen speciaal georganiseerd voor het stimuleren van vrouwen in de techniek zoals Girlsday!

GirlsFuture
Wij laten meiden, hun moeders en hun docenten zien dat een keuze voor techniek veel mogelijkheden biedt en interessanter is dan je wellicht denkt! Lees hier het magazine.

Wendy van Zundert is het bewijs dat je op latere leeftijd én als vrouw prima kunt starten als leerling in de installatiesector. De 47-jarige Brabantse die twee jaar geleden begon aan het ROC Tilburg, wil heel graag haar verhaal vertellen aan E&W. Om vooroordelen weg te nemen over werken in de techniek. Voor de duidelijkheid: niet alleen voor meiden en vrouwen, maar óók voor jongens. Ik wil voor iedereen een rolmodel zijn.’ Artikel in de E&W Installatietechniek, april 2021.

Vragen over de praktijkwijzer?

Wil je een presentatie over deze praktijkwijzer, bijvoorbeeld tijdens een overleg? Of zoek je ondersteuning bij jullie aanpak om meer meiden te werven en te behouden voor techniek? Neem dan contact op Yvonne Hermkens van Wij Techniek: [email protected].

[email protected]

Door wie?

De praktijkwijzer is ontwikkeld door VHTO, het landelijk expertisebureau meiden/vrouwen en bèta/techniek, in opdracht van Wij Techniek.