Techniek en meiden: doe mee met Girls' Day!

Tijdens Girls’ Day op 11 april 2024 openen door heel Nederland bedrijven hun deuren om meiden van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken met bèta, techniek en IT.

Meedoen met Girlsday - Vrouw in de techniek in overall met veiligheidsbril en oranje helm

Meedoen met Girls' Day 

Je kunt eindeloos praten over techniek, maar techniek ervaren is pas het echte werk. Speciaal voor meiden van 10 tot 15 jaar openen technische bedrijven en instellingen uit het hele land hun deuren. Elk jaar kunnen de meiden in april deelnemen aan allerlei activiteiten. Ze maken kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over werken in de techniek.

Hoe doe je mee aan Girls' Day?

Stap 1: Aanmelden
Om mee te doen aan Girls' Day meld je je school aan via de website www.girlsday.nl. Hier geef je aan met hoeveel meiden jullie willen meedoen. Vervolgens zoekt VHTO een geschikt bedrijf voor de meiden.

Stap 2: Matchen school en bedrijf
VHTO gaat op zoek naar een geschikt bedrijf uit de buurt. We houden zoveel mogelijk rekening met jullie wensen.

Stap 3: Afspraken maken
Is er een match? Dan neem je contact op met het bedrijf waaraan jouw school is gekoppeld. Zorg dat je wensen en verwachtingen goed afstemt.

Stap 4: Voorbereidingen treffen
Als school regel je de begeleiding voor, tijdens en na het bedrijfsbezoek. Begeleiders kunnen docenten of ouders zijn. Ook het bedrijf treft voorbereidingen. Girls' Day betekent voor veel meiden de eerste indruk van werken in de techniek. En een goede eerste indruk, die kun je maar één keer maken. Zorg voor een divers en interactief programma.

Stap 5: Girls' Day
Het is zover: de meiden gaan op bedrijfsbezoek. Het bedrijf ontvangt promotiemateriaal van VHTO en deelt dit uit. De school blijft tijdens de activiteit verantwoordelijk voor de meiden, vergeet het belang van goede begeleiding dus niet.

Stap 6: Evaluatie Girls' Day
Op school bespreken de meiden de activiteit na: wat hebben ze geleerd, wat vonden ze interessant en wat was minder? De evaluatie deel je met het bedrijf.

Wat regelt VHTO?

  • VHTO zorgt voor de landelijke coördinatie van Girlsday en brengt scholen en bedrijven bij elkaar.
  • VHTO houdt het overzicht van alle partijen die zich voor Girlsday hebben aangemeld en fungeert als helpdesk.
  • VHTO ondersteunt scholen en bedrijven bij het maken van een passend programma.
  • VHTO zorgt voor landelijke pr en publiciteit en organiseert samen met partners de landelijke kick-off om Girlsday feestelijk te openen.

Meer weten? Download de handleidingen:
Girlsdayhandleiding scholen,
Girlsdayhandleiding bedrijven,
succesfactoren scholen,
succesfactoren bedrijven of kijk op www.girlsday.nl

Girlsday 2
Girlsday

Waarom een dag over techniek alleen voor meiden?

In een ideale wereld zijn aparte activiteiten voor meiden over techniek niet nodig. Maar zo ver zijn we nog niet. Meiden kiezen veel minder vaak voor techniek dan jongens, terwijl meiden en jongens even goede cijfers halen voor exacte vakken.

Kortom: dat kan beter. We weten dat het helpt als meiden zien hoe breed en divers werk in de techniek is. En we weten hoe belangrijk het is vrouwelijke voorbeelden te hebben. Een evenement speciaal voor meiden biedt voordelen:

  • We zorgen voor een veilige omgeving voor meiden waarin ze techniek durven uit te proberen.
  • Meiden voelen zich veel sterker aangesproken en uitgenodigd dan wanneer een evenement niet speciaal voor hen is. Dit is belangrijk, omdat techniek nog niet vanzelfsprekend is voor meiden.
  • Als organisatie kun je laten zien dat je oog hebt voor het belang van meer vrouwen in de techniek én dat je hiervoor je handen uit de mouwen steekt.

En wat doen de jongens op Girlsday?

Wij Techniek en VHTO organiseren geen evenement speciaal voor jongens. We hebben we een aantal suggesties voor activiteiten die je als school kunt organiseren: