Technieklokaal aantrekkelijk maken – tips voor scholen

Met een aantrekkelijk technieklokaal maak je jongens en meiden enthousiast voor techniek. Lees onze tips en adviezen en ga direct aan de slag.

Technieklokaal aantrekkelijk maken - Leerlinge met migratieachtergrond die docent helpt om technieklokaal in te richten

Zo zorg je voor een aantrekkelijk technieklokaal

Voor leerlingen is weinig zo belangrijk als een prettige leeromgeving. Maar hoe maak je technieklokalen voor zowel meiden en jongens aantrekkelijk?

Wat maakt een goed technieklokaal?

Veiligheid en bruikbaarheid staan natuurlijk op de eerste plaats. Maar het is van groot belang om ook goed over de sfeer en uitstraling van het lokaal na te denken. Licht, kleur en akoestiek zijn bijvoorbeeld echte sfeerbepalers.

Licht en kleur: wat werkt?

Het is belangrijk dat de verhouding tussen daglicht en kunstlicht in balans is. Ook de kleuren in het lokaal doen veel voor de sfeer. Geef de meiden en jongens in je klas een stem in de keuze voor kleuren.

Zorg voor een goede akoestiek

Akoestiek speelt onbewust een grote rol. Als mensen een ruimte prettig vinden, komt dit vaak door de akoestiek. Veel technieklokalen zijn hoge ruimtes. Je zult dus iets moeten doen om het geluid te dempen, denk bijvoorbeeld aan absorberend materiaal op het plafond.

Lokaalinrichting

Zorg voor een ruim, modern lokaal met goede opbergplekken voor gereedschap. Zo krijgt het lokaal een frisse aanblik en houd je genoeg plek om projecten tentoon te stellen. Wil je posters ophangen? Kies voor beelden die jongens én meiden aanspreken. En vergeet niet meiden in beeld te brengen, bijvoorbeeld met posters van meiden in de techniek.

Betrek meiden bij de inrichting van het lokaal

Het is slim om eens aan de meiden op jullie school te vragen wat zij van het technieklokaal vinden. En wil je het lokaal opnieuw inrichten? Betrek de meiden erbij. Download de vragenlijst en een opdracht waarmee je dat kunt doen.

Een technieklokaal voor iedereen

Een lokaal voor iedereen, da’s makkelijker gezegd dan gedaan. Voorzieningen, werkkleding en materialen blijken lang niet altijd voor iedereen geschikt. Sta hierbij stil en zorg bijvoorbeeld voor aparte omkleedruimtes voor jongens en meiden. Let bij werkkleding op pasvormen voor meiden en ga bij machines en gereedschap na of iedereen ze kan gebruiken.

Vraag hulp aan bedrijven

Niemand kan alles alleen, dus schakel vooral hulp in. Bedrijven kunnen helpen bij het inrichten van het technieklokaal. En wil je twee vliegen in één klap slaan? Vraag een installatiebedrijf tijdens de les aan de slag te gaan. Vertel wat er gebeurt en sta stil de waarde van techniek.

Klik op onderstaande link voor de folder: Aantrekkelijk technieklokaal. Praktisch aanpakken! Of download de samenvatting: technieklokaal aantrekkelijk maken. Of klik op onderstaande link voor de folder: Aantrekkelijk technieklokaal. Praktisch aanpakken!.