Aandacht voor talentontwikkeling houdt achterdeur dicht
Geen baan, maar een loopbaan. Daar is een steeds grotere groep medewerkers naar op zoek. Vooral de nieuwe generatie op mbo-4- en hbo-niveau is ambitieus en assertief op hun eigen ontwikkeling, naar kansen, mogelijkheden, toekomstsperspectief.
In de technische installatiebranche is dit een nieuwe manier van denken. Bij Wij Techniek zien we deze wens bij de bedrijven, maar ook dat men nog vaak de ervaring mist om deze ontwikkelgesprekken met medewerkers aan te gaan. Ondertussen zoeken de talentvolste medewerkers hun heil ergens anders. Daarom ondersteunt Wij Techniek in de regio Noord-Oost Nederland het (Jong) Talent Programma | Gebouwgebonden techniek’.
“Veel traineeships richten zich op het ontwikkelen van toptalenten, door ze voortdurend uit hun comfortzone te halen,” legt initiatiefnemer Bas van Dongen van Talent Netwerk Nederland uit. “Daarin worden nieuwe talenten vaak twee jaar lang ondergedompeld in allerlei takken van het bedrijf en worden ze klaargestoomd voor managementfuncties.” Voor de installatiebranche heeft Van Dongen een aangepast programma ontwikkeld. “Bij ons is iedereen een talent en dus van harte welkom. In ons programma – dat 9 maanden duurt - geven we de deelnemers inzicht in hun talenten en helpen we ze zich verder te ontwikkelen.”
Leerling en meester
In deze 9 maanden gaan nieuwe medewerkers én hun begeleiders samen aan de slag. Het lijkt daarin wat op het klassieke leerling-meester-model: een mentor begeleidt het nieuwe talent. “Medewerkers gaan aan de slag met vragen als ‘wie ben je’, ‘waar ben je goed in’, ‘waar liggen je valkuilen’. Als zij zichzelf beter kennen, kunnen ze hun ambities beter herkennen en bespreken met hun werkgever.” De mentoren leren ondertussen hoe ze dit soort gesprekken goed kunnen voeren en koppelen aan de werkpraktijk.
Die achterdeur moet dicht
Sven Asijee - directeur Wij Techniek - zei het al in het vakblad Installatie: “Installateur moet de achterdeur dichthouden.” Er is veel verloop in de sector en dat komt mede door het feit dat bedrijven het te lastig vinden gemotiveerd talent aan zich te binden.
André Bouwmeester, regiomanager bij Wij Techniek: “Als je deze groep mensen te weinig kansen biedt, gaan ze geheid ergens anders heen. Met de schaarste zijn er immers mogelijkheden genoeg voor hen om het bij een ander bedrijf of in een andere branche te proberen.” Van Dongen beaamt dat: “Ik hoor ook van bedrijven: ‘Binnenhalen is niet gemakkelijk, maar ze dan houden is een nog grotere uitdaging’. Dit project gaat helpen deze mensen langdurig blij en gemotiveerd te houden in het bedrijf.”
Wetenschappelijke onderbouwing
Het Jong Talent Programma is op 16 september gestart met 12 deelnemers en 11 mentoren uit tien bedrijven uit de regio Overijssel/Gelderland. Het duurt tot juli 2021. Ondertussen wordt het op de voet gevolgd door Dr. Stephan Corporaal bij het lectoraat HRM van Saxion Hogeschool. Hij onderzoekt deze manier van mentoring en de effecten op werkgevers en medewerkers. Bouwmeester: “Zo kunnen we echt zien of en hoe dit werkt, en die kennis gaan we delen met alle bedrijven die interesse hebben”.
Ook meedoen met je bedrijf? Meld je aan bij Bas van Dongen, Talent Netwerk Nederland: [email protected]