Aandacht voor vitaliteit is essentieel én leuk
Steeds vaker besteden werkgevers aandacht aan vitaliteit. Bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen of coaching aan hun medewerkers tijdens werktijd. Dit leidt tot minder uitval en blijere medewerkers. Wij Techniek regio Oost draait een pilot met 7 bedrijven, om ervaringen en inzichten op te halen voor de hele branche.
In het kader van de pilot organiseerde De Leeuw Installaties in Rijssen in het najaar van 2021 een ‘vitaliteitsbus’ met workshops voor de collega’s. Tijdens de workshops krijgen medewerkers in zo’n 1,5 uur op een speelse manier informatie over veiligheid, voeding en intimidatie. Daarnaast organiseert het bedrijf het hele jaar door verschillende activiteiten om collega’s te blijven herinneren aan het belang van vitaliteit.
Als je niet zou weten wat er in de vitaliteitsbus gebeurt, kijk je raar op. In een hoek staan drie mannen al lachend een collega met een skibril op aan te moedigen. De bril simuleert hoe het is om 9 biertjes te hebben gedronken of 24 uur niet geslapen te hebben. De opdracht is om met bril op een aantal kisten op elkaar te plaatsen. En dat blijkt knap lastig: “Nou, zo he’k ’t nog nooit ervaren heur, niet normaal dit!”, roept de deelnemer verrast uit. De Twentse trainer begrijpt zijn verbazing: “En kan je nagaan, bij ons in Tukkerland is dit nog maar indrinken.”
In een andere hoek marcheert een aantal monteurs enthousiast op de plek. Zij onderzoeken hoe snel hun hartslag weer ‘normaal’ is na het doen van inspanning. Ze krijgen hiermee een inkijkje in hun conditie.
In het midden van de bus kijken vier collega’s een filmpje waarin mensen elkaar uitschelden. Het gaat over intimidatie. Dit gaat niet alleen over seksuele intimidatie, maar ook over verborgen verbale intimidatie. En die laatste is best herkenbaar. Zo zegt Jan Nijenhuis, tekenaar werkvoorbereiding: “Je kunt toch onbedoeld iemand intimideren, zonder dat je zelf doorhebt wat je allemaal uitkraamt.”
De sessie wordt afgesloten met een quiz over voeding. Die blijkt voor veel mensen erg verrassend, want dat bijvoorbeeld pindakaas gezond is hadden ze niet verwacht. Het verschil tussen snelle en langzame suikers (de tweede soort is beter om je energie gedurende de dag hoog te houden – red.) is een eye-opener. Sommige deelnemers nemen de lessen gelijk mee. Gerson Drent, coördinator werkvoorbereider: “Ik ga morgen gelijk anders ontbijten en beter aan mijn suikers denken.”
Belang van vitaliteit: thuis en op het werk
Inge Nijzink, administratief medewerker en onderdeel van de projectgroep vitaliteit bij De Leeuw, legt uit waarom deze aandacht voor vitaliteit zo belangrijk is. “We moeten langer doorwerken tot ons pensioen en fit blijven, ook in de vrije tijd. Als je in je vrije tijd goed in je vel zit, zit je op je werk ook goed in je vel. Dat werkt door. En dat leidt tot minder ziekteverzuim.”
Duurzame inzetbaarheid, oftewel gezond en fijn door kunnen werken als je ouder wordt, is een belangrijk thema binnen de installatietechniek. Duurzaam inzetbaar zijn is prettig voor de medewerker, maar natuurlijk ook voor de werkgever. Aartjan Caron, directeur: “Ik ben me er ontzettend van bewust dat we tot ons 68-ste door moeten. Dat is heftig, tot die leeftijd op de bouw blijven lopen. Dat moet je zo gezond mogelijk doen. Bovendien is gezond zijn natuurlijk niet alleen belangrijk voor je werk, maar ook voor thuis. Als je thuis alleen maar uitgeblust bent, is dat voor je sociale leven ook niet goed.”
Enthousiaste medewerkers
De medewerkers zijn erg enthousiast over het feit dat hun werkgever dit aanbiedt. Drent: “Ik vind het heel goed dat mijn werkgever, mijn baas, dit organiseert. Ik raad echt aan dat iedereen dit meekrijgt. Puur voor de bewustwording: wat doet alcohol, wat doet voeding, wat doet slaap of slaapgebrek met je? Het is belangrijk om vitaal op je werk te zijn, om veilig te kunnen werken en goed te kunnen werken.”
Structurele aandacht
Zo’n dag met interactieve trainingen op het gebied van vitaliteit is dus erg goed, maar nog beter is structureel aandacht besteden aan vitaliteit. Nijzink: “Dit is één keer en dat blijft even hangen, maar ik denk dat het ook wel weer vervaagt. Het is dus niet slecht om het een paar keer te herhalen, om mensen eraan te blijven herinneren.” Dat doen ze bij De Leeuw dus het hele jaar door. “We hebben een nieuwbrief met tips, we hebben een mountainbiketocht georganiseerd en een hardloopwedstrijd. Ik zie echt verschil in vitaliteit tussen 2019 en nu.”
De Vitaliteitsbus was onderdeel van de pilot ‘Vitaliteit en Duurzame Inzetbaarheid’ van Wij Techniek. Doel van deze pilot, die liep van begin 2020 tot eind 2021, was om te onderzoeken op welke manier aandacht voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid bij bedrijven duurzaam kan worden gestimuleerd. Yvonne Hermkens, projectmanager: “Bedrijven én vakmensen moeten toekomstbestendig zijn. Vitaliteit is een essentieel onderdeel van duurzame inzetbaarheid: zonder vitaliteit geen ontwikkeling.”
En stilstaan bij de vitaliteit van de medewerkers betekent ook stilstaan bij de vitaliteit van het bedrijf! Want werken in een vitaal bedrijf zorgt ervoor dat mensen ook durven te bewegen, letterlijk en figuurlijk.
De pilot heeft aangetoond dat het mogelijk is om dit thema langdurig te laten leven binnen bedrijven. Hermkens: “Het blijkt echt goed te werken wanneer vitaliteit niet alleen iets is van veel te drukke HR-managers of directeuren. Een projectgroep binnen het bedrijf zorgt voor duurzame aandacht voor het thema. En heeft dus ook positieve invloed op het daadwerkelijk borgen van aandacht voor vitaliteit in het kader van duurzame inzetbaarheid door de directie. Zo’n projectgroep waarin verschillende vakmensen uit het bedrijf zich buigen over vitaliteit past ook bij de beleidsagenda Duurzame Inzetbaarheid 2020-2025, waarin we gaan voor eigen regie van vakmensen, ook op hun duurzame inzetbaarheid.”
Binnenkort verschijnt op de website van Wij Techniek een factsheet met informatie over het inbedden van vitaliteit in je bedrijf. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.