“Alle vakmensen uit de praktijk moeten deze voorstelling gaan zien”

Met ‘Huis van Sarah’ inspireert Wij Techniek mensen binnen en buiten de installatiebranche om na te denken over de toekomst. In deze interviewserie vertellen bezoekers wat ze uit de theatervoorstelling meenemen in hun dagelijkse werk. In deze aflevering: Antwan van Dorst van Kemkens. “De voorstelling laat op alle niveaus zien wat de energietransitie van de branche vraagt.”

Antwan van Dorst werkzaam bij Kemkens
21 feb, 2023

Op LinkedIn en in de nieuwsbrieven van Wij Techniek las Antwan voor het eerst over ‘Huis van Sarah’. Zijn belangstelling is meteen gewekt. Ook omdat hij vanuit zijn dagelijkse werk bij Kemkens zeer geïnteresseerd is in Connect2025. “De voorstelling ‘Huis van Sarah’ is gebaseerd op de uitkomsten van Connect2025. Ik was benieuwd naar de vertaling van een strategisch plan naar het theater. Na mijn bezoek kan ik het niet anders zeggen: het is heel mooi opgezet. De opzet is duidelijk en de thema’s zijn voor iedereen herkenbaar. Ook de koppeling met de app voegt echt iets aan de ervaring toe.”

Aandacht voor de praktijk

Wat hem opvalt, is dat medebezoekers vooral mensen met een kantoorfunctie zijn. “Misschien is de samenstelling van de groepen op andere momenten anders. Maar ik zou alle vakmensen uit de praktijk willen oproepen om de voorstelling te gaan zien. Zelf ben ik ook als monteur begonnen. Monteurs die de hele dag op de werkvloer lopen, kennen de uitdagingen het installatievak als geen ander. Ze zijn onmisbaar voor de energietransitie en voor het uitvoeren van innovaties, maar ze voelen zich niet altijd gehoord en gewaardeerd.”

Spanningsveld

Voor Antwan is de kernboodschap van ‘Huis van Sarah’ dat iedereen invloed heeft op de toekomst. “Voor bedrijven is er is altijd een spanningsveld tussen wat technisch mogelijk is en wat opdrachtgevers willen. Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit kan er al heel veel. Wij stimuleren klanten zoveel mogelijk om voor schone en zuinige installaties te kiezen. Sommige klanten zijn daar nog niet klaar voor, maar we merken dat die groep langzaam kleiner wordt. Met argumenten en data kan je veel mensen overtuigen.”

Ambitieuze doelen

Kemkens loopt mee in de voorhoede van de energietransitie. Samen met een groep van negen andere bedrijven heeft het installatiebedrijf zich verbonden aan de kabinetsdoelstelling om vanaf 2026 jaarlijks 100.000 duurzame installaties per jaar te plaatsen. Het ambitieuze doel van Team Duurzaam Installeren (TDI) is binnen drie jaar opschalen naar 500 extra hybride warmtepompen per dag. “Als we in minder tijd meer installaties willen plaatsen, dan moeten we beter samenwerken. Ook die boodschap zit duidelijk in Connect2025 en ‘Huis van Sarah’ verwerkt. Samen bereik je meer dan alleen.”

Wij Techniek Interviewserie Huis Van Sarah Tweede Foto Kemkens Vakmensen Met Warmtepomp

Wie is Antwan van Dorst?

Naam Antwan van Dorst
Leeftijd 42 jaar
Bedrijf Kemkens
Functie Hoofd Utiliteit
Favoriete kamer(s) ‘Huis van Sarah’ Transformatorhuisje
Wie moet ‘Huis van Sarah’ absoluut gaan zien? “Zoveel mogelijk vakmensen uit de praktijk van de installatiebranche”
Wens voor de toekomst “Dat we binnen de branche beter samenwerken en dat ‘Huis van Sarah’ een vervolg krijgt op basis van de uitkomsten van Connect2030”

Wat doet Antwan van Dorst?

Antwan van Dorst is Hoofd Utiliteit bij Kemkens in Oss. Kemkens is specialist in duurzame energie en bedient 400.000 klanten in Brabant, Zuid-Gelderland en Zeeland. Het installatiebedrijf is ook een van de servicepartners van energiebedrijf Essent. Op het LinkedIn-profiel van Antwan staat ‘Leidinggevende met passie voor techniek’. Na een technische middenkaderopleiding deed hij de HBO-opleiding technische bedrijfskunde. Aansluitend behaalde hij een Master in Strategisch Management. “Tegenwoordig ben ik vooral bezig met het aansturen van teams en met verbeterprocessen en innovaties. De liefde voor de praktijk ben ik nooit kwijtgeraakt. Ik ben begonnen als servicemonteur. Als monteur ben je de hele dag bezig met techniek en met mensen. Het is het mooiste vak wat er is.”