“Als je de koninklijke weg volgt, kom je niet snel ergens”
Niet bij de pakken neerzitten, maar de handen uit de mouwen steken. Dat is het motto van Kornee van Terheijden, directeur van opleidingscentrum Torio en Van Terheijden Groep BV. En met die houding heeft hij, samen met Wij Techniek en andere partners in het land, een volledig nieuwe praktijkopleiding in riooltechniek van de grond gekregen. Een opleiding die mensen een eerste stap in hun loopbaan biedt: “Je krijgt een branchecertificaat en vanuit daar kun je gaan bouwen.”
Van Terheijden probeerde het al eens eerder, maar toen lukte het niet: “We hebben toen de koninklijke weg bewandeld. Dat is dus heel formeel met veel praten, maar je boekt niet echt resultaat,” aldus de Brabantse ondernemer. Hij liet het plan voor wat het was en bouwde zijn bedrijf verder op. Tot zo’n 4 jaar geleden……
“Ik had wéér personeelstekort en ging bij mezelf na: wat is dat toch met deze doelgroep? Ik keek ook naar wat ik zelf fout deed. Toen kwam ik erachter dat ik best goed meer mensen aan het werk kan zetten, maar het probleem was ze binnen houden. Ik realiseerde me dat ik anders leiding moest geven en medewerkers veel meer moest begeleiden. Zo kwam ook het idee van de opleiding weer bovendrijven.”
Praktijkopleiding met veel begeleiding
In de praktijkopleiding worden nieuwe collega’s veel meer gezien en begeleid. “Vroeger stuurde ik zo’n jonge jongen mee met een ouwe rot in het vak die fantastisch is in zijn werk, maar niet altijd een goede instructie kan geven. Dat gaat dus niet. Dan haken ze na drie of vier maanden af.”
Daarom heeft hij een intensief traject ontwikkeld voor instromers. In zes weken leer je als nieuwe basis rioolservicemonteur, onder begeleiding, alles wat er mis kan gaan met een riool. Na die eerste weken ga je in dienst bij een rioolbedrijf en daarnaast nog zes weken lang één dag per week naar de opleiding. “Riooltechniek is een beroep waarbij je ’s ochtends niet weet wat je ’s middags gaat doen, want we werken altijd met storingen. Dat geeft onzekerheid. Dus ik heb een praktijklokaal ingericht en de eerste maanden gaan we oefenen, oefenen, oefenen. Zo komen de nieuwe collega’s met alle bekende situaties in aanraking en daardoor worden ze zelfverzekerder,” vertelt Van Terheijden
Zelfvertrouwen sleutel tot succes
Als je mensen zelfvertrouwen geeft, kunnen ze veel meer. Daar is Van Terheijden van overtuigd. “Kijk, laten we eerlijk zijn. Voor de meeste mensen die starten in de riooltechniek is het glas half leeg,” aldus Van Terheijden. “Ze hebben al zo veel meegemaakt en hebben vaak negatieve feedback gehad. Met deze opleiding ontvangen ze vaak hun eerste diploma. Dat geeft een klein stukje zekerheid van waaruit ze verder kunnen bouwen.”
Niet alleen de praktische vaardigheden komen aan bod in de opleiding, maar juist ook de persoonlijke kant. Van Terheijden: “We werken 4 uur per week aan persoonlijke effectiviteit, zodat zij zich ook bewust worden van hun eigen gedrag. En dat werkt! Je merkt dat er een omslag komt, dat het glas weer half vol wordt.” Daarnaast komt er regelmatig een coach langs. “Die bespreekt hoe het gaat en kaart eventuele problemen ook aan. De combinatie van techniek en persoonlijke effectiviteit is heel succesvol.”
Anders denken, anders werken
Dit betekent echter wel een omslag in het denken als werkgever. Van Terheijden: “Natuurlijk moet er resultaat zijn, maar het gaat bij ons altijd eerst om het welzijn van alle collega’s. Iedereen moet prettig kunnen werken.”
Door ook meer de tijd te nemen voor het uitvoeren van werk, gaat het beter met de medewerkers. “Vroeger deden we wel negen projecten per persoon, nu nog maar zes. Ook besteden we meer aandacht aan de werkvoorbereiding. We laten nu bijvoorbeeld alvast foto’s sturen van de situatie, dan weet je beter waar je terecht komt. Dat zijn ook van die kleine stapjes die tot zelfverzekerdheid leiden.”
Samen kom je verder
Hoewel het idee bij Van Terheijden vandaan komt, is er echt als team vanuit allerlei verschillende hoeken aan de nieuwe opleiding gewerkt. Van Terheijden: “Het was dankzij Wij Techniek dat we zo snel konden handelen. Zij zagen dat we een goed voorbeeld nodig hadden zodat we dan ook snel verder konden. Dus heb ik het allemaal uitgeschreven en hebben zij ervoor gezorgd dat de juiste mensen aan tafel kwamen. Zo hielpen het UWV en verschillende gemeentes met het vinden van de juiste kandidaten en werkten trainingsbureaus mee aan het ontwikkelen van het programma. Het was echt een gezamenlijk project.”
De pilot was erg succesvol. De combinatie van de goede samenwerking, de focus op de mens in het werk en het complete karakter van de opleiding zorgde ervoor dat bijna iedereen slaagde en nu een contract heeft.
Inmiddels hebben rioolbedrijven in heel Nederland interesse getoond in de praktijkopleiding. Wil je ook aan de slag met het succesvol aantrekken en behouden van vakmensen? Neem dan contact op met Wij Techniek TeamWork via 0800 – 6061 of [email protected].