“Als je te ver voorop loopt, verlies je de aansluiting met de praktijk”

Met ‘Huis van Sarah’ inspireert Wij Techniek mensen binnen en buiten de installatiebranche om na te denken over de toekomst. In deze interviewserie vertellen bezoekers wat ze uit de theatervoorstelling meenemen in hun dagelijkse werk. In deze aflevering: Sybe Eringfeld van Kremer Techniek. “De energietransitie lukt als iedereen met dezelfde snelheid dezelfde kant op beweegt.

Sybe Eringfeld van Kremer Techniek over ‘Huis van Sarah’
25 mei, 2023

Tijdens zijn studie Civiele Techniek deed Sybe Eringfeld een minor over waterstoftechniek. Dat zette hem aan het denken over de energietransitie. Na zijn studie besloot hij om in de praktijk met dit onderwerp aan de slag te gaan. Zo kwam hij terecht bij Kremer Techniek in ’s-Heerenberg. Als Adviseur Energietransitie adviseert hij collega’s en klanten over alles rondom het thema verduurzaming. Via zijn netwerk hoorde hij over ‘Huis van Sarah’ van Wij Techniek. “De voorstelling is niet alleen een aanrader voor iedereen in de installatiebranche. De boodschap van ‘Huis van Sarah’ is ook relevant voor iedereen die buiten de installatiebranche met verduurzaming bezig is.”

Niet vanzelfsprekend 

Bij verduurzaming en de energietransitie kijken veel mensen niet verder dan hun eigen vakgebied en hun eigen belevingswereld, constateert Sybe. “De energietransitie raakt iedereen, maar niet op dezelfde manier. Tijdens ‘Huis van Sarah’ komt dat duidelijk naar voren. Tijdens netwerkbijeenkomsten ontmoet ik hoofdzakelijk andere mensen die ook met innovatie en duurzaamheid bezig zijn. Voor mij is het vanzelfsprekend dat we als bedrijf en als branche een bepaalde kant op gaan. Maar dat geldt niet voor iedereen. Het is goed om jezelf daar bewust van te zijn.” Dezelfde kant Hoe maken we als installatiebranche een succes van de energietransitie? Daar heeft Sybe een duidelijke kijk op. “We moeten zorgen dat iedereen zoveel mogelijk met dezelfde snelheid dezelfde kant op beweegt. Natuurlijk zijn er mensen nodig die vooroplopen. Anders verandert er niets. Maar je moet niet te ver vooroplopen. Als je met je hoofd in de wolken loopt, sta je niet langer met je voeten in de praktijk. Dat laat ‘Huis van Sarah’ op een mooie manier zien. Iedereen heeft een andere achtergrond, andere belangen en andere drijfveren. Veranderen lukt alleen als het voordeel geeft en inzichtelijk is, als het in kleine stappen gebeurt en als iemand gemotiveerd is.” 


Minder eilandjes 

In zijn werk streeft Sybe overal waar mogelijk naar samenwerking en kennisdeling. “Ik wil meer stilstaan bij de belangen van alle stakeholders die bij de energietransitie betrokken zijn. Intern en extern. Als nieuwkomer in de branche valt mij op dat er best veel eilandjes zijn. Verschillende bedrijven proberen vaak om los van elkaar hetzelfde wiel uit te vinden. Als we op brancheniveau vaart willen maken met de energietransitie, dan bereiken we meer als we samenwerken en kennis delen.” 


Nieuwe vakkennis

Een andere boodschap uit ‘Huis van Sarah’ die Sybe ter harte neemt, is de noodzaak om jezelf te blijven ontwikkelen. “Ik heb net mijn bacheloropleiding afgerond, maar ik wil in beweging blijven en nieuwe dingen blijven leren. Naast mijn werk volg ik een deeltijdstudie Bedrijfskunde. Vroeger bleef vakkennis misschien wel tien, twaalf jaar lang relevant. Tegenwoordig is dat voor sommige onderwerpen nog maar vijf jaar. Met bijscholen en trainen houd je je (vak)kennis en jezelf fris en actueel.”

Wie is Sybe Eringfeld?

Naam Sybe Eringfeld
Leeftijd 22 jaar
Bedrijf Kremer Techniek
Functie Adviseur Energietransitie
Favoriete kamer(s) ‘Huis van Sarah’ Transformatorhuisje
Wie moet ‘Huis van Sarah’ absoluut gaan zien? “Een bezoek aan ’Huis van Sarah’ is een verrijking voor iedereen binnen en buiten de installatiebranche.”
Wens voor de toekomst “Als branche intensiever samenwerken en zoveel mogelijk collega’s en stakeholders bij de energietransitie betrekken.”

Wat doet Sybe Eringfeld?

Sybe Eringfeld is Adviseur Energietransitie bij Kremer Techniek. Het innovatieve karakter van het familiebedrijf was voor hem een belangrijke redenen om bij het familiebedrijf te gaan werken. Kremer Techniek is actief binnen de vakgebieden elektrotechniek, zonne-energie, laadoplossingen, industriële automatisering, ICT, beveiliging en technisch beheer. Kremer Techniek wil een voortrekkersrol vervullen binnen de energietransitie en geeft zelf het goede voorbeeld. Zo is het eigen bedrijfspand gecertificeerd als ‘Zeer duurzaam bedrijfspand’. De toegepaste technieken uit het eigen pand gebruikt het bedrijf om duurzaamheidsvraagstukken van klanten op te lossen, van zonne-energie en energiemanagement tot duurzaam gebouwbeheer.