Als je wil, kan alles!

Awet Kidane (28) werkt als leidinggevende bij Rijndorp Installaties. Zes jaar geleden startte hij samen met een groep andere zij-instromers op de praktijkschool van Rijndorp. Hier werden ze in korte tijd intern vertrouwd gemaakt met het vak, waarna ze mee de bouw op konden. Binnenkort rondt hij de opleiding Elektrotechniek niveau 3 af bij MBO Rijnland in Leiden. Zijn motto is: ‘je kunt alles bereiken wat je wil, maar je moet er wel hard voor werken’.

Awat Kidane van zij-instromer naar leiddinggevende
22 jun, 2023

Awet: “Ik kom oorspronkelijk uit Eritrea. Van daaruit ben ik naar Soedan gegaan, daar heb ik mijn loodgietersdiploma gehaald en ik heb er als loodgieter gewerkt. In Nederland kwam ik terecht in Ter Apel, het asielzoekerscentrum. Als je daar net bent mag je niet werken, je gaat eerst de taal leren. Dat was in het begin echt pittig. Toen ik een verblijfsvergunning had en de taal voldoende beheerste, kon ik aan de slag. Ik haalde mijn VCA en koos voor de Elektrotechniek. In Soedan was ik loodgieter, maar dat werk is al zo lang hetzelfde. De elektrotechniek is altijd vernieuwend. Bij grote projecten krijg je te maken met liften, klimaatbeheersing, brandinstallaties, noem maar op. En er komen elk jaar nieuwe ontwikkelingen bij. Dat spreekt me erg aan.”

Hij was tevreden, ik heel trots 

“Ik ben via de gemeente bij Rijndorp terecht gekomen. Zij leerden mij de basis. Monteren, vloeren leggen, installeren, alle handelingen. Stapje voor stapje ga je dan verder. In coronatijd ben ik mijn opleiding gestart. Ik ben nu bijna klaar met niveau 3, eerste monteur, en werk als leidinggevende op een groot nieuwbouwproject in Amsterdam.  

Ons vorige project was in Den Haag. We hebben er 655 woningen in twee grote woontorens gebouwd, naast de tijdelijke Tweede Kamer. Ik mocht met de kleinste toren (100m) aan de slag, maar ik heb gevraagd of ik aan de grote (120m) mocht werken. Die kans kreeg ik. Onder leiding van mijn collega Cees heb toen ik ervaring op mogen doen als leidinggevende. Hij gaf me de vrijheid, ik mocht laten zien wat ik kon en hij zat er niet bovenop. En alleen dán kun je groeien, als je de ruimte krijgt. Ik heb de ruwbouw en de afbouw begeleid. Achteraf sprak ik de eigenaar en toen heb ik hem gevraagd of hij tevreden was. Het was mijn eerste grote project, dan ben je toch benieuwd. Hij was heel tevreden, ik was zo trots!” 

Cees Spierenburg, leidinggevende van Awet:  

“Iedereen kan elektricien worden, maar je moet het wel willen en dóen. Door zijn drive komt Awet echt waar hij wil zijn!”

HouVast: maak van (zij-)instromers vakmensen voor het leven 

Ben je geïnspireerd door dit verhaal? Awet is ook het gezicht van onze campagne: HouVast in de Techniek. Daarmee willen we werkgevers helpen bij een eerste gesprek met een zij-instromer. Want werven is belangrijk, maar ook om te zorgen voor een blijvende klik tussen nieuwe vakmensen en onze branche. Of stel je vragen aan Wij Techniek TeamWork of bel 0800 – 6061.  

Ontdek je kansen in de techniek 

Wil jij zelf werken binnen de techniek? Technische installatiebedrijven zitten te springen om gemotiveerd personeel. Laat je informeren tijdens een van de online zij-instroomsessies. Ook als je nog geen technische vooropleiding hebt, maar wel werkervaring hebt uit een andere branche.