Bij SPIE maken ze werk van diversiteit: “Je moet willen experimenteren: dat betaalt zich zeker uit”.

Jenny Cobben, HR Manager bij SPIE Nederland van de divisie e-fficient buildings ziet absoluut voordelen in diversiteit: “Vrouwen kijken toch weer anders tegen bepaalde zaken aan, staan anders in bepaalde casussen dan mannen”.

011 Mhengeveld019
16 mrt, 2020

Diversiteit

Mede daarom maakt SPIE werk van het binnenhalen van diversiteit. Nieuwe generaties treden toe tot de werkvloer, mensen met diverse etnische achtergronden of verschillende culturen zijn welkom, er wordt gekeken of er plaats is voor mensen met een beperking, men probeert voor iedereen een passend plekje te vinden bij SPIE.

Heeft SPIE veel vrouwen in dienst?

“Dat valt nog mee, zo’n 300. En dat is maar 7% van het totaal, dus dat mag zeker omhoog. De techniek is natuurlijk een mannen-wereld, maar we proberen daar verandering in te brengen. In onze directie zitten al enkele vrouwen. Dat is wel uitzonderlijk in onze branche.” 

Hoe verschilt het werken met vrouwen?

“Vrouwen kijken op een andere manier tegen zaken aan, lossen problemen op een andere manier op. En die diversiteit in de manier van werken is ook heel goed. De sfeer in een team is ook anders als er mannen en vrouwen in zitten. Bovendien hebben we alle handjes keihard nodig: Technische bedrijven zitten allemaal met een tekort aan niet alleen ervaren techneuten, maar ook nieuwe aanwas. Er komen steeds minder mensen van de technische opleidingen. Daarom doen we ook heel bewust mee aan de vrouwen- en zij-instroomprojecten van OTIB. En dat heeft ons al diverse, enthousiaste nieuwe collega’s opgeleverd.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat iedereen zich thuis voelt?

“Bij SPIE hebben we een open deuren cultuur. Iedereen kan bij iedereen naar binnen lopen en alles is bespreekbaar. Onze medewerkers hebben zelf de regie over hun carrière binnen SPIE, wie zich wil ontwikkelen binnen ons bedrijf, krijgt hiertoe de mogelijkheid, o.a. via onze eigen SPIE-academy. Daarnaast hebben we specifieke netwerken voor jongere medewerkers en vrouwen: Young SPIE en SO SPIE Ladies. Dat zijn netwerken waar vrouwen of jongeren uit onze organisatie op een  informele en vaak ludieke manier in contact treden met collega’s (ook mannen en ouderen) om de samenwerking te bevorderen en van elkaar te leren in de breedste zin van het woord.”

“En wanneer we iemand met een afstand tot de abeidsmarkt in een team plaatsen, besteden we veel aandacht aan de begeleiding. Begeleiding voor de zowel nieuwe collega als zijn directe collega’s en leidinggevenden om zo de integratie van de nieuwe collega zo optimaal mogelijk te laten verlopen.”

Welke tips kun je andere bedrijven geven?

“Je merkt dat mensen in het begin wat weerstand hebben als er iemand in het team komt die net wat anders is. Dat is begrijpelijk. Iedereen heeft een andere gebruiksaanwijzing en als je daar tijd en aandacht aan besteed, scheelt dat enorm in het begrip voor elkaar. Het gaat niet altijd goed, maar de succesvolle plaatsingen geven ons energie om ermee door te gaan. Als leidinggevende moet je open staan om hiermee te experimenteren: dat betaalt zich zeker uit. En dan worden de eerst aarzelende leidinggevenden ook ambassadeurs. Die zeggen tegen collega’s: “Ik wilde eerste ook niet, maar het is nu een van mijn beste krachten. Geef het een kans en geef het tijd.”

Hebben jullie nog grenzen op wie wel en wie niet bij SPIE kan werken?

“Nee, wij zeggen altijd: je hoeft niet veel te kunnen of kennen, maar je moet wel willen. We hebben mensen die uit de zorg komen, de administratieve wereld of de horeca en die hebben het nu enorm naar hun zin in de techniek. Diversiteit is het probleem niet, wel mentaliteit. Als een kandidaat maar wil, leiden we je op en laten we zien hoe leuk en interessant de techniek is. De sky is the limit. Er zijn zoveel verschillende plekken waar je ingezet kunt worden. En altijd met baanzekerheid. Dus kom maar op!”