“Bouw aan de toekomst: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden”

“Bouw aan de toekomst heeft me veel handvatten gegeven om mijn werk slimmer en beter te kunnen doen”, zegt Ilona Smit. Met de adviezen die ze kreeg, de downloadbare voorbeelddocumenten en gesprekshandleidingen, draait ze inmiddels haar hand niet meer om voor de personeelszaken bij Smit Installatie- & Daktechniek.

Ilona Smit, Smit Installatie- & Daktechniek in Eindhoven
17 apr, 2024

Ilona werkt sinds enkele jaren in het installatiebedrijf van haar broer. Met haar accountancy-achtergrond is ze een welkome aanvulling in het bedrijf. Inmiddels behoren ook alle P&O taken tot haar pakket. Om nog beter beslagen ten ijs te komen, volgde ze het adviestraject Bouw aan de toekomst.

Niet geschoold in P&O-zaken 

Ilona: “Ik heb een hbo accountancy-opleiding gedaan. Op financieel gebied loopt alles dan ook soepel hier, maar ik ben nooit geschoold in P&O-zaken. Ik werk samen met mijn broer op kantoor. In de buitendienst hebben we hoofdmonteurs en BBL-assistenten. Soms vroeg ik me af of ik het allemaal wel goed deed, of ik niks miste. Ik wilde mezelf verbeteren en P&O steviger neerzetten in het bedrijf 

“Veel geleerd van adviseur van Wij Techniek” 

Onze branchecoach vertelde dat er een adviestraject is, ‘Bouw aan de toekomst’. Daar heb ik me voor aangemeld. Ik werd gekoppeld aan een adviseur van Wij Techniek; Mariëtte van de Keer. Met haar kon ik goed sparren. We hebben een aantal keer telefonisch contact gehad en ze is een paar keer bij ons in het bedrijf geweest. Ik heb ontzettend veel van haar geleerd.” 

Hectiek maakt plaats voor helderheid 

Samen met Mariëtte maakte Ilona een to-do lijstje. Zo kwam het advies om te starten met timemanagement. De dagelijkse hectiek brengt zoveel werk met zich mee, wat heeft er nu voorrang? Hoe zorg je voor structuur? Dit bracht haar veel helderheid en rust. 

Voorbeelddocumenten geven zekerheid 

Daarnaast adviseerde Mariëtte Ilona om haar P&O kennis te vergroten via de website Basis P&O voor installatiebedrijven. Ilona: “Die website was echt een schot in de roos. Ik kon er zoveel informatie op vinden over personeelszaken. Via deze website kom je ook eenvoudig op de site van Techniek Nederland. Als lid kun je hier inloggen en allerlei voorbeelddocumenten downloaden. Ik heb hier voorbeelden van beoordelingsformulieren, gesprekshandleidingen en een personeelshandboek gevonden die ik na aanpassing nog dagelijks gebruik. Dit gaf mij meer zekerheid, want ik had zelf de kennis niet.”  

Gestructureerder inwerkprogramma 

“We hadden altijd wel onze contracten en natuurlijk een welkomsttaart, maar we pakken de introductie van nieuwe medewerkers nu op advies van Mariëtte veel gestructureerder aan. We gaan even rustig zitten, dit zijn we, zo werken we hier. Onze aanpak is echt uitgebreid door haar adviezen. Mijn broer Mitchell doet de ontwikkelgesprekken met onze medewerkers. Hij bespreekt met hen hoe het gaat en welke opleidingswensen er zijn. Het Bouw aan de toekomst-traject en de downloadbare gesprekstechnieken en voorbeeldformulieren voor gesprekken, waren hele goede handvatten hierbij.” 

Directe P&O ondersteuning van Techniek Nederland 

“Ik bel of mail graag met P&O ondersteuning bij Techniek Nederland. Zaken waar ik niet uit kom of die ik niet online kan vinden, bespreek ik met hen. Vorig jaar hadden we hier een ingewikkelde situatie met een medewerker. Ik had er nooit aan gedacht om hier hulp bij te zoeken. Maar Mariëtte zei ‘je bent lid, maak er gebruik van!’ P&O ondersteuning heeft me daarbij echt heel goed geholpen, wat mag wel vanuit de cao, wat mag niet. Het was een zware leerschool die periode, met slapeloze nachten. Maar ik heb er zoveel van geleerd. Mocht dit nog een keer gebeuren, dan ben ik voorbereid. Door Mariëtte werd me duidelijk: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.” 

Duurzame inzetbaarheid 

Door het Bouw aan de toekomst-traject kwam het bedrijf ook in aanraking met de toolboxen die te vinden zijn op www.arbotechniek.nl. Elke maand worden diverse onderwerpen over veilig en gezond werken uit de toolbox besproken. “Voor Arbo-zaken of voor het opzetten van een RI&E kon ik terecht op deze website. We werken aan een stabiele club en willen graag mensen langer aan ons binden. De maandelijkse toolboxmomenten helpen daarbij.” 

Gebruik maken van de mogelijkheden 

“Als bedrijf is het belangrijk om je te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. We maken gebruik van alle tegemoetkomingen van Wij Techniek waar we recht op hebben, zoals subsidies voor zij-instromers. En ik kan echt iedereen de informatie op de website Basis P&O voor installatiebedrijven adviseren. En natuurlijk is het traject Bouw aan de Toekomst een aanrader. De hulp van Mariëtte heb ik als heel fijn ervaren, het luisterend oor als ik ergens over aan het nadenken was. We hadden al best een aantal dingen voor elkaar in ons bedrijf, maar ik weet nu goed wat ik heb staan en waar ik nog aan moet werken. We zijn dan wel klein, maar we hebben al best veel op de rit nu, daar ben ik trots op!”

Groei ook met Bouw aan de toekomst 

Bouw aan de toekomst helpt bedrijven om in de toekomst succesvol te blijven. Met gratis advies op maat, door adviseurs die de installatiebranche goed kennen. Dit doet Wij Techniek in samenwerking met Techniek Nederland. Ga voor meer informatie naar onze webpagina Bouw aan de toekomst of meld je hier direct aan. Je kunt ook contact opnemen met je branchecoach of regiomanager in jouw regio of een mail sturen aan [email protected]. 

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.