Bouw aan de toekomst: Settels Installatietechniek sterker dan ooit

De broers Rick en Bart Settels namen deel aan het adviestraject Bouw aan de toekomst, van Wij Techniek en Techniek Nederland. “Als we nu gaan werven weten we echt wat we zoeken en wat bij ons bedrijf past.”

Rick en Bart Settels, Settels Installatietechniek
25 mrt, 2024

Dankzij de adviezen uit het traject Bouw aan de toekomst staat het bedrijf van Rick en Bart Settels sterker en hoeven ze niet meer met pijn in hun buik afscheid te nemen van werknemers die niet passen. Bovendien ontdekten Rick en Bart hun hun rollen, leiderschapsstijl, HR-beleid, maar bovenal: hun eigen kwaliteiten en valkuilen.

Waarom Bouw aan de toekomst?
Vijf jaar geleden nam Rick Settels het bedrijf over waar hij al jaren in loondienst werkte. Vorig jaar werd zijn broer Bart zijn compagnon. Samen runnen ze Settels Installatietechniek, een installatiebedrijf uit Castricum dat zich richt op verduurzaming. De ommezwaai van werknemer naar eigenaar maakte dat de broers het ontwikkeltraject ‘Bouw aan de Toekomst’ volgden bij Wij Techniek.

Waar krijg je energie van?
Weten wat het vak inhoudt, je mensen kennen. Is dat genoeg om het bedrijf ook te kunnen leiden? “Nee”, geeft Rick aan, “Ik heb geen opleiding in het runnen van een bedrijf. Het is echt een vak apart. In ben hiervoor in gesprek gegaan met Wij Techniek. Ik had verloop in personeel en was echt zoekende. Toen ‘Bouw aan de Toekomst’ werd genoemd werd ik enthousiast.

Welke stappen heb je gezet?
Vanuit het traject wordt er een adviseur ontwikkelcultuur aan je gekoppeld, die met je in kaart gaat brengen waar je tegenaan loopt. Toen Bart ook eigenaar werd zijn we door Jeanine de Vries, de adviseur van Wij Techniek, goed uitgehoord. Waar krijg je energie van? Waar loop je op leeg? Ook heeft ze een DISC-analyse met ons gedaan. Dat gaf ons inzicht in onze sterke kanten, ontwikkelpunten en gedrag. Daarna hebben we gesproken over de zeven pijlers van leidinggeven. Ze gaf aan ‘je moet er drie goed doen, niet alles, dan loop je over.’ Bart en ik bleken elkaar precies aan te vullen. Vanuit deze analyses hebben we nu de rollen en taken verdeeld. Zo doet Bart de gesprekscyclus. Daar ben ik minder goed in.”

Beter werknemers binden
Bart: “We kijken echt wat we kunnen doen om onze medewerkers aan ons te binden. Daarvoor hebben we nu ook ontwikkelgesprekken. Onze mensen kunnen aangeven waar we over willen praten en wat hun wensen zijn. We proberen in gesprekken naar boven te halen hoe ze zich willen ontwikkelen. Dit leggen we vast in een bedrijfsopleidingsplan. Samen kijken we naar hun sterke punten en waar hun ontwikkelpotentieel ligt. We hebben nu ook een huishoudelijk reglement met onze normen en waarden. Qua werving zoeken we ook mensen die daarin passen. Dat hadden we voor dit traject niet.”

Rick vult aan: “We moeten ook echt in onze medewerkers investeren, in deze arbeidsmarkt ben je je mensen zo kwijt. We hebben nu ook functieprofielen die gaan we inpassen. Dit is wie je bent, dat wil je, daar hoort ontwikkeling bij. Dat laatste geldt ook voor onszelf: hoe groot willen we worden, waar willen we naartoe? En natuurlijk kijken we naar de duurzame inzetbaarheid van onze mensen. Zo werkt onze vader nu nog drie dagen via het generatiepact. En hebben we een andere collega die parttime werkt. Ook passen we indien nodig werkzaamheden aan als iemand fysiek even lucht nodig heeft.

Bewuster werven
Tijdens dit traject hebben we de werving tijdelijk stopgezet. We merkten dat we mensen binnenhaalden die niet bij ons bleken te passen. Dan moet je afscheid van iemand nemen en daar had ik echt buikpijn van. Het gaat tenslotte wel om mensen. Dat is onze valkuil geweest, dat we te lang doorgaan met iemand. Maar Jeanine zei dan dat je jezelf de vraag moet stellen ‘is het goed voor je bedrijf?’ Is het antwoord nee, dan moet je ernaar handelen. Dat zijn ontzettend waardevolle adviezen. Als we nu gaan werven weten we echt wat we zoeken en wat bij ons bedrijf past.”

Stel jezelf de vraag ‘is het goed voor je bedrijf?’ Is het antwoord nee, dan moet je ernaar handelen.

Steeds dichter bij jezelf
Rick: “In dit traject kom je steeds dichter bij jezelf te staan. Bart en ik zijn via Wij Techniek ook betrokken bij sparringsessies met andere bedrijven, zoals inspiratielunches. Het is belangrijk om ervaringen uit te wisselen met anderen. Als je praat met een collega die ook een bedrijf heeft overgenomen, merk je dat je niet de enige bent. Het is een soort topsport, je moet dingen loslaten om het vol te kunnen houden. Ik heb echt wel een tijdje getwijfeld; heb ik wel de goede keuze gemaakt? Dan kwam ik met zorgen en buikpijn thuis. Nu ik weet waar ik energie van krijg, is dit anders. En dat Bart erbij kwam is echt goed geweest. Ik kan nu ook dingen aan hem overlaten. Maar dingen loslaten, dat is nog wel een leerpuntje voor mezelf.”

Tips en tricks
Of de mannen ook tips hebben voor andere organisaties? Zeker! Het Bouw aan je Toekomst-traject vinden ze beiden een aanrader. Het heeft hen op veel vlakken de ogen geopend en handvatten gegeven om structuur aan te brengen in hun bedrijfsvoering en een professionaliseringsslag te maken. “En neem de tijd”, zegt Bart. Maak je eigen bedrijfsplan en houd je eraan vast. Laat je niet leiden door de waan van de dag. Alles kost tijd en energie en gaat niet van de ene op de andere dag. Neem die tijd ook!”

20240219 Settels 5000Px 5

Bouw aan de toekomst

Wil jij in de toekomst ook succesvol blijven en je bedrijf een impuls geven? Ga aan de slag met Bouw aan de toekomst. Of neem eerst contact op met je branchecoach of regiomanager via: [email protected]. Of meld je direct aan via het aanmeldformulier. Wij Techniek neemt dan contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Er zijn een beperkt aantal trajecten beschikbaar en aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld.

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.