Broers volgen broer in voortraject elektro- en installatietechniek regio Holland Rijnland

De Syrische broers Wael en Haitham Al Haji zijn nog maar net met hun voortraject elektro- en installatietechniek in de regio Holland Rijnland begonnen.

IWZH0320 100 Artikel Peter V Oort
30 mrt, 2020

“Voor ons is het voortraject dé route naar een mooie baan.”

Maar ze weten nu al wat ze na afronding van het traject willen: zo snel mogelijk hun oudere broer achterna, die als elektromonteur bij Heijmans in Leiden werkt. “Voor ons is het voortraject dé route naar een mooie baan.”

Bestaan opbouwen

Het duurde lang voordat Wael en Haitham Nederland wisten te bereiken. Hiervóór verbleven zij jarenlang als vluchteling in Turkije, waar zij beiden in de bediening werkten. Op advies van hun oudere broer, die in 2018 het voortraject elektro- en installatietechniek in de regio Holland Rijnland volgde, meldden zij zich in Nederland al snel aan voor hetzelfde traject. Wael: “Net als onze broer willen ook wij straks graag elektromonteur worden. Dat wij hier hard voor moeten leren en werken, vinden we niet erg. Het voortraject biedt ons een mooie kans om een goed bestaan op te bouwen.”

Inspirerend voortraject

De beide broers zien het opdoen van ervaring en het leren van de Nederlandse vaktaal als grootste uitdagingen. Haitham: “In Syrië hebben wij alleen basisonderwijs kunnen volgen, gevolgd door ongeschoold werk in Turkije. Ondanks onze opgedane ervaringen hebben we hierdoor een achterstand opgelopen die we zo snel mogelijk willen inhalen. In het voortraject leren we niet alleen al werkend onze praktijkopdrachten steeds beter uit te voeren, maar leren we ook de theorie achter de praktijk kennen. Dit is inspirerend.”

VCA

Hoewel Wael en Haitham nog maar net met het voortraject zijn gestart, zien zij nu al uit naar hun toekomst. Wael: “Als we het voortraject hebben afgerond, gaan we op zoek naar een BBL-opleiding die de snelste route naar onze droombaan in de branche is.” Eerst moeten de broers zich echter nog concentreren op het behalen van hun VCA. Haitham: “We gaan VCA-lessen volgen in het Arabisch én in het Nederlands. Dat kunnen we de lesstof begrijpen, maar ook leren we de woorden die belangrijk zijn in het Nederlands. Dat moet wel als we gaan werken!”

Voorbeeld doet volgen 

Op basis van hun nog maar net opgedane ervaringen zijn de broers nu al zo enthousiast over het voortraject, dat ze vrienden en bekenden aanraden dezelfde weg als die van hun broer en henzelf te volgen. Volgens Haitham is succes verzekerd: “Werken in een mooi vak, dat wil toch iedereen?”