De vierdaagse werkweek in de koeltechniek: het kan!

Patricia Leverink werkt als HR-professional bij koeltechnisch bedrijf Lassche en Keizer in Oldenzaal. Als eerste bedrijf in de regio bieden zij werknemers de mogelijkheid tot een vierdaagse werkweek. Het aanbod draagt bij aan een betere werk-privébalans van de monteurs. Hoe ze dit hebben aangepakt deelt Patricia graag met Wij Techniek.

20122304 Lassche En Keizer 5000Px HR 2
17 jan, 2024

Lassche en Keizer is een koeltechnisch bedrijf in de breedste zin van het woord. Ze installeren en onderhouden o.a. koel- en vriessystemen, koelcellen en airconditioners. Er werken in totaal zo’n 40 mensen, waaronder 25 monteurs. Patricia Leverink is de HR-collega binnen het bedrijf en is onder andere verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid. Samen met Steven, een van de directeuren, zorgde zij dat de vierdaagse werkweek binnen het bedrijf mogelijk werd.

Patricia: “Ik werk nu twee jaar bij Lassche en Keizer. Steven speelde al langer met de gedachte om een vierdaagse werkweek te introduceren. En niet alleen met het oog op onze huidige collega’s. De arbeidsmarkt is krap, dus het zou ook een ideale manier zijn om ons te onderscheiden van andere bedrijven. We zoeken allemaal koelmonteurs en vissen in dezelfde vijver. Hoe kun je aantrekkelijker worden?

We zijn gaan brainstormen, dit was augustus 2022. We hebben intern gepeild hoe de monteurs er over dachten. Veel van hen waren positief. Zij hebben dit ook thuis besproken en uiteindelijk hebben vier van onze monteurs gekozen voor deze optie.

We merken dat de privé situatie heel belangrijk is voor de keuze om het wel of niet te doen. Dat kan zijn omdat een werknemer een jong gezin heeft en daarom een dag minder wil werken, of dat iemand juist graag vasthoudt aan de structuur van een vijfdaagse werkweek. Het gaat erom dat men nu de keuze heeft, dat is hartstikke fijn.”

Beren en balans

“De uitrol van een vierdaagse werkweek is vooral voor de planning een uitdaging, je kunt het niet 1-2-3 invoeren. We zijn op 1 januari gestart, zo konden we een paar maanden voorbereiden. We hebben ervoor gekozen om alleen de mogelijkheid te bieden voor de maandag vrij, of de vrijdag vrij. Zo zijn onze monteurs toch vier aaneengesloten dagen op een project aan het werk.

We werken hier in principe met een 40-urige werkweek. Hiervan is 38 uur betaald en de overige 2 uur is ATV-opbouw. De collega’s die meedoen met de vierdaagse werkweek werken deze 38 uur in 4 dagen. Ze bouwen dus geen ATV op, maar zijn een dag vrij in de week. Het salaris blijft hierdoor gelijk.

De jongens die meedoen met de vierdaagse werkweek ervaren meer rust. Ze rijden weg voor de file en komen na de file weer thuis. Reisuren zijn werkuren bij ons. Een van onze monteurs is vorig jaar vader geworden. Hij doet ook mee aan de vierdaagse werkweek. Hij vindt het fantastisch. Hij is elke vrijdag vrij en krijgt gewoon zijn normale salaris.”

Duurzame inzetbaarheid

Lassche en Keizer heeft duurzame inzetbaarheid hoog op de agenda staan. Medewerkers kunnen laagdrempelig hun ei kwijt bij Patricia als ze over dreigen te lopen. Ook zijn de lijntjes met de arbodienst kort. Het bedrijf heeft daarnaast een nauwe samenwerking met een personal trainer.
Patricia: “Ik zeg altijd: als je thuis niet lekker in je vel zit, dan werkt het door naar je werksituatie en andersom. De samenwerking met de personal trainer werpt echt zijn vruchten af. Als medewerkers het emmertje vol hebben, gaat de trainer zowel mentaal als fysiek met ze aan de slag.

Volgend jaar gaan we ook een PMO (Preventief Medisch Onderzoek) aanbieden aan onze mensen. Anoniem, de uitslagen zijn alleen voor de medewerker zelf. Ook onderzoeken we daarin bijvoorbeeld hoe mensen de werkdruk hier ervaren. Onze brede aanpak is echt bedoeld om uitval te voorkomen.

Ervaringen delen

Rolf van Wij Techniek heeft me in contact gebracht met een netwerk van bedrijven. Met een P&O groepje vanuit dat netwerk spar ik over van alles. Zo ook over onze plannen rondom bijvoorbeeld de vierdaagse werkweek. Je merkt dan echt wel wat scepsis. Maar we hebben het toch gedaan en het blijkt te werken. We hopen dat het ook in de werving z’n vruchten af gaat werpen. De jongens en meiden van de jongere generatie kijken echt anders naar de werk-privébalans, zij willen graag minder werken. Als werkgever moet je hierin meebewegen. We geloven echt dat we hierin onderscheidend zijn. En als het niet leidt tot nieuwe aanwas dan zijn onze huidige mensen er in elk geval ontzettend blij mee!”

 

Dit interview is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.