De zomertechniekschool is een hit op Nederlandse campings

“Aikido! Aikido!”, schreeuwt een jongetje van zes. Niet veel later kijkt hij met grote ogen naar de actievideo met brandweermannen, ambulancemedewerker en slopers. “Wat jullie hier zien zijn allemaal stoere beroepen van mensen die veel met techniek werken”, zegt Ilse Hoppers. Zij is de coördinator van de Zomertechniekschool. “Maar wie van jullie weet wat techniek eigenlijk is?” De helft van de kinderen steekt driftig de vinger omhoog.

Solderen Wij Techniek

De Zomertechniekschool is een reizende karavaan van Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds van de technische installatiebranche. Kinderen van 6 tot 13 jaar kunnen hier op een speelse manier kennismaken met techniek en het belang van techniek. De ‘school’ bestaat uit drie onderdelen: Aikido en techniek, een techniekquiz en de tech-vrachtwagen. Oftewel: ervaren met je lichaam, leren met je hoofd en doen met je handen.

Succesnummer

De carrouselvorm, waarbij de kinderen in kleine groepjes langs de drie onderdelen gaan, is nieuw. Tot dit voorjaar konden kinderen op school een gastles krijgen waarbij één of soms twee onderdelen aan bod komen. Maar door corona is het niet meer verantwoord om langs te komen in volle klaslokalen. In plaats daarvan trekken de onderdelen gezamenlijk langs dertig Nederlandse campings, vakantieparken en kinderboerderijen.

Dat blijkt een gouden zet.

Quizmaster Joost van Oosterhout: “Elk kind heeft verschillende interesses. Misschien vinden ze het te spannend om iets te solderen, maar vinden ze onze quiz wél leuk. Door de afwisseling is er altijd iets waar ze enthousiast door worden. Zo planten we het zaadje voor techniek.”

Ouders meekrijgen

Volgens coördinator Ilse zit het geheim van de techniekeducatie in twee dingen. Aan de ene kant is er de ongedwongen sfeer – kinderen komen omdat ze het zelf leuk vinden. En aan de andere kant zien hun ouders het plezier óók. “Veel ouders weten weinig van techniek en daarom kunnen ze hun kinderen ook niet enthousiasmeren over techniek. Ouders weten vaak niet precies wat een kind op school allemaal meemaakt, maar op een camping doen ze mee. Dat is heel belangrijk.”

Dat vindt ook een van de ouders op de camping: “Ik denk dat deze evenementen bijdragen aan de waardering voor het hele vakgebied. Het is de combinatie van de informele sfeer, het sportelement en de ouders die erbij worden betrokken. Dat is geweldig.”

We hebben goed nieuws: de activiteiten van de zomertechniekschool zijn ook na de zomer te reserveren bij Wij Techniek. Kijk naar de mogelijkheden en voorwaarden van de techniek promoties op:  https://www.wij-techniek.nl/aanbod/  en bekijk de promotiefilm.

Zomertechniekschool Aikido Wij Techniek