Diede: “Een boost voor nieuwe inspiratie”

Bouw aan de toekomst helpt bedrijven om in de toekomst succesvol te blijven. Met gratis advies op maat, door adviseurs die de installatiebranche goed kennen. Dit doet Wij Techniek in samenwerking met Techniek Nederland. Door Bouw aan toekomst heeft ETB van Keulen binnen korte tijd grote stappen gezet. Diede Wijnen vertelt over het professionaliseren van hr, leercultuur en duurzame inzetbaarheid.

Diede Wijnen (Human Resources, ETB van Keulen)
30 jan, 2024

Diede (Human Resources, ETB van Keulen): “In 2021 kwam ik Bouw aan de toekomst tegen van Wij techniek. Met vragen als: waar sta je als bedrijf, waar hebben je bedrijf en vakmensen behoefte aan en hoe pak je dat aan? Als bedrijf zijn we dit traject begonnen samen met Mariëtte van Wij Techniek. Een boost voor nieuwe inspiratie!”

Mariëtte (adviseur ontwikkelcultuur, Wij Techniek): “ETB van Keulen is een toonbeeld van een bedrijf dat mooie resultaten heeft neergezet. Door Bouw aan de toekomst, maar vooral ook door hun eigen enthousiasme. Bouw aan de toekomst is voor elk bedrijf anders: samen bespreken we waaraan behoefte is en waar de meeste winst is te behalen. Het kan gaan over bijvoorbeeld de strategie en missie, organisatiestructuur, werkprocessen, behoefte van medewerkers, opleidingsbeleid. Het is geschikt is voor zowel grote als kleine verandertrajecten!

Waarom hebben jullie de hulp ingeschakeld van Wij Techniek?
Diede: “Ik kom oorspronkelijk uit het kappersvak. Maar ik vond mijn werkplezier bij ETB van Keulen, het familiebedrijf van mijn man. Ik ben gestart bij administratie, maar mijn hart lag meer bij onze vakmensen en hun ontwikkeling. Zowel ons bedrijf als ik hadden totaal geen ervaring met hr-vraagstukken.

Na een inspirerende afspraak met een ontwikkelcoach van Wij Techniek hebben we een ontwikkelplan gemaakt. Hierdoor heb ik meerdere hr-cursussen gevolgd en kon ik stap voor stap beginnen met een eigen hr-afdeling binnen ons bedrijf. Na een jaar kwam ik Bouw aan de toekomst tegen. Dit was voor ons een mooie kans om te kijken waar we op dat moment stonden en wat we nog wilden bereiken in de toekomst!”

Hoe werkte het?
Diede: “Met Bouw aan de toekomst kregen we begeleiding op locatie en onderhielden we telefonisch contact, waardoor we snel en efficiënt stappen hebben gezet. We kregen al snel alles overzichtelijk: waar staan we en waar willen we heen? Bijvoorbeeld door met ons team verschillende cursussen van Wij Techniek te volgen. En door gebruik te maken van allerlei regelingen van Wij Techniek gingen er veel deuren voor ons open.”

Wat wilde je bereiken?
Diede: “Ik wilde bij ETB van Keulen structuur geven aan opleiding en ontwikkeling om personeel te behouden. We hebben ongelooflijk veel kunnen doen zoals: een bedrijfsopleidingsplan opgezet, onze vakmensen laten deelnemen aan diverse Wij Techniek workshops zoals Samen Werken, Grip Krijgen en Praktijkopleider. En ook ontwikkel- en voortgangsgesprekken met medewerkers gevoerd voor een persoonlijk opleidingsplan (POP).”

Mariette Diede Tonny

Waar staan jullie nu en waar ben je trots op?
Diede: “Het meest trots ben ik op onze interne leerschool ONS. Er is een groot tekort aan personeel. Op deze manier kunnen we nieuwkomers sneller klaarstomen voor ons mooie vak. En krijgen ze ook de aandacht die ze verdienen. Daarnaast is duurzame inzetbaarheid ook een mooi proces geweest: collega’s bewustmaken van verschillende generaties binnen het bedrijf, zorgen voor meer begrip en een betere samenwerking. Maar ook het aanbieden van bedrijfsfitness en fruit op de werkvloer.”

Hoe was de samenwerking?
Diede: “Ook al kost het tijd in drukke tijden, je investeert écht in de toekomst van je bedrijf. En dat helpt om je sneller bij een einddoel te brengen. Bouw aan de toekomst heeft ons een heldere blik gegeven op de toekomst van ons bedrijf. We hebben veel handvatten gekregen van Mariëtte waarmee we meteen aan de slag konden. Kijk bijvoorbeeld naar ONS, onze interne leerschool. Door Bouw aan de toekomst hebben we dit binnen een korte tijd samen kunnen realiseren!”

Mariëtte: “ETB van Keulen heeft een duidelijk toekomstbeeld: het behouden van personeel en door ‘leren is leuk’ bij medewerkers te promoten. Door het enthousiasme en doorzettingsvermogen van Diede was de samenwerking leuk en inspirerend. Het bedrijf heeft mooie stappen gezet!”
 
Heb je nog gebruik gemaakt van andere HR-tools?
Diede: “Ja vrij vaak, wanneer we juridische vragen hadden of wanneer er onduidelijkheden in het CAO staan, bellen we P&O ondersteuning, een telefonische hulplijn (088 - 5432 777) bij Techniek Nederland. Hier word je altijd meteen goed geholpen. En als ze het zelf niet meteen weten, zoeken ze alles voor je uit en word je dezelfde dag nog teruggebeld. In het begin heb ik ook regelmatig gebruik gemaakt van Basis P&O voor installatiebedrijven, een website waar je antwoord vindt op bijna al je vragen over personeel en organisatie.”

--------------------------------------------------------------------

Meer weten over Bouw aan de toekomst?
Ga voor meer informatie naar onze webpagina Bouw aan de toekomst of meld je hier direct aan. Je kunt ook contact opnemen met je branchecoach of regiomanager in jouw regio of een mail sturen aan [email protected].

Bouw aan de toekomst wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van SZW

Diede1