Direct aan de slag en met een half jaar klaar

Met een mbo-certificaat sneller aan het werk, dat is het idee achter het certificeren van (gedeeltes) van mbo-opleidingen. Wij Techniek is, in samenwerking met diverse mbo-instellingen en installatiebedrijven, een “koplopersgroep” gestart. Summa College, ROC Midden Nederland, IW Midden en IW Brabant-Zeeland vormen hierin samen een coalitie.

Pim van de Plas, District Manager IW Midden en Oost Brabant
13 jul, 2023

Deze koplopersgroep heeft de intentie een opleidingstraject te ontwikkelen voor het mbo-certificaat ‘Componenten aansluiten voor duurzame energietechniek’. “Hiermee worden mensen gedegen opgeleid, maar kunnen ze ook snel zelfstandig aan de slag.” We praten met Pim van de Plas, District Manager van IW Midden en Oost Brabant, over de ontwikkelingen rondom dit nieuwe mbo-certificaat.

Snel, maar wel goed

“Een mbo-certificaat is een officieel erkend certificaat een gedeelte van de langere mbo-opleiding. Dit is bijvoorbeeld een gedeelte over het installeren van laadpalen of zonnepanelen,” aldus Van de Plas. Met dit stuk opleiding, vaak gegeven in samenwerking met een regionaal roc en/of IW kunnen (nieuwe) werknemers zelfstandig aan de slag in dit stuk van de installatietechniek. “En mochten ze besluiten de gehele mbo-opleiding af te maken, dan kunnen ze voor dit gedeelte vrijstelling krijgen.”

Dit soort mbo-certificaten worden het liefst samen met de bedrijven ontwikkeld. Dat heeft als groot voordeel dat de lesstof direct aansluit op wat de werkpraktijk nodig heeft en mensen dus snel aan de slag kunnen. Echter, de studenten moeten wel goed genoeg opgeleid zijn om veilig en vakbekwaam te werken. Van de Plas: “Dat schuurt soms wel. Bedrijven en studenten willen natuurlijk graag kortdurende opleidingen, maar we moeten ook gaan voor een echt gedegen traject.”

Wel of niet in de meterkast

Deze manier van opleiden is nieuw en net weer even anders dan men in de sector gewend is. “Dat vraagt dus wel iets van de bedrijven en van het onderwijs,” vertel Van de Plas. “Voor bedrijven betekent het dat men in het begin misschien wat meer moet investeren in tijd en geld voor een medewerker.” En het vraagt van het onderwijs om zich open te stellen voor inhoudelijke elementen van de opleiding die het bedrijf nodig heeft. “Zo speelt op dit moment de vraag of werknemers met dit mbo-certificaat ook in de meterkast mogen werken. Bedrijven hebben er behoefte aan dat iemand die de zonnepanelen legt, ze ook direct kan aansluiten in de meterkast. Maar dat vraagt best wat specifieke kennis en vaardigheden. Dus dan duurt het ook weer langer. Dat is een interessant spanningsveld.”

Direct aan de slag en klaar in een half jaar

Om de bedrijven zo snel mogelijk de extra handen te kunnen geven waar ze zo om springen wordt nu ingestoken op een opleiding waarin werken en leren gecombineerd worden. “We streven naar een traject van 25 weken, waarin mensen al wel aan het werk zijn.” Dat heeft ook voordelen voor de kwaliteit van de opleiding: “Zo kunnen ze de situaties waar ze echt in de praktijk tegenaanlopen, op de opleiding gelijk bespreken en extra oefenen. We willen niet alleen maar kennis aanbieden zodat mensen zo snel mogelijk aan de norm voldoen, we willen echt dat zij vaardigheden kunnen ontwikkelen over een langere periode. Dat heb je gewoon nodig om alles je eigen te maken.”