Een warmtepomp in een fort? Het kan en het werkt

Je hebt ze misschien wel eens in het landschap zien staan, die grote betonnen blokken met gaten erin. Het zijn de forten van de waterlinie. Gelukkig hebben ze als fort geen functie meer en worden ze vandaag de dag voor verschillende doelen gebruikt. Er zijn evenementen, zitten kantoren in of ze dienen als vergaderlocatie. Maar hoe maak je zo’n fort leefbaar?

Wim Boomkes
21 sep, 2021

Dan moet je bij Birkhoff B.V. zijn, want dit installatiebureau weet wel raad met ingewikkelde vraagstukken. Wim Boomkens, eigenaar van het bedrijf: “Sommige dingen moet je op gevoel doen.”

Boomkens staat sinds 1995, samen met zijn broer, aan het roer van Installatiebedrijf Birkhoff B.V. in Kortenhoef. Hij is bij lange na niet de eerste eigenaar: het bedrijf bestaat al sinds 1840 en heeft dus een geschiedenis van meer dan 180 jaar. “Soms kom ik bij klanten thuis die al 90 jaar oud zijn en zij weten mij van alles te vertellen over de geschiedenis van het bedrijf. Hartstikke mooi vind ik dat.”

Van fort naar comfortabele werkruimte

Een fabriek waarin steeds meer griepprikken moeten worden gemaakt of forten die moeten worden omgetoverd tot prettige verblijfsplekken, Boomkens vindt het fantastisch. “Wij zijn geen doorsnee installateur, we doen geen massaproductie van 2000 huizen. Juist het leukste is als je helemaal mee mag denken om een ingewikkeld probleem op te lossen.” En die problemen zijn soms wel héél apart. Want hoe maak je bijvoorbeeld een fort comfortabel?

“Mijn eerste gedachte was: dat kan niet. Voor een warmtepomp moet een woning immers optimaal geïsoleerd zijn en een fort is een ding van beton met gaten. Maar ach, waarom niet kijken hoe het gaat. Ik ben geen ingenieur, maar zo’n fort is toch niet uit te rekenen. Sommige dingen moet je op gevoel doen. We hebben twee luchtwarmtepompen geïnstalleerd en dat gaat veel beter dan verwacht. Het was nog lastig, want bij zo’n fort komt naast de eigenschappen van het gebouw nog veel meer kijken. Er is een cultuurhistoricus die precies weet wat waar wél en niet mag. Je hebt te maken met vleermuizen, het broedseizoen, kleine bedrijfjes die huizen in de forten: je mag dus niet altijd lawaai maken. Veel zaken om rekening mee houden dus.”

Techniek gaat sneller dan de tijd

Voor dit soort projecten moet je behoorlijk stressvrij zijn: “Ik heb geleerd me niet meer gek te laten maken. Vroeger wilde ik altijd werken, alle dagen in de week en in de avonden. Ik trof een aannemer die me een waardevolle les gaf die ik altijd heb onthouden. Hij zei: ‘Wim, dit mag je twee jaar doen, maar als je daarna niet in gewone uren je boterham kunt verdienen, moet je stoppen met ondernemen.’ Hij had helemaal gelijk en het is me gelukkig gelukt.” Ook moet je uitstekend op de hoogte zijn van alle mogelijkheden: “De techniek gaat sneller dan de tijd. Je moet steeds de ontwikkelingen blijven volgen. Dat houdt het werk ook interessant.”

Wat het volgende ingewikkelde project ook gaat zijn: als het aan Boomkens ligt, is hij van de partij: “Het is veel plannen en communiceren, maar dat vind ik erg mooi. Want als je dat voor elkaar hebt, staat er een topresultaat."