Eerste lichting hybride techniekopleiders Limburg ontvangen diploma

Woensdag 29 september 2021 ontvangen 13 praktijkprofessionals hun welverdiende diploma ‘Hybride Techniekopleider’. Na een opleiding van één jaar hebben zij het landelijk erkende pedagogisch didactisch diploma behaald. Zij weten nu hoe ze (toekomstige) techniekcollega’s opleiden en actuele kennis delen.

Hybride Techniekopleider Limburg
28 sep, 2021

Dit stimuleert ‘een leven lang leren’ in de technische maakindustrie. De deelnemers werken allen als technisch vakspecialist binnen een bedrijf en combineerden dit met de opleiding.

Hybride Techniekleiders willen met hun diploma een bijdrage gaan leveren aan de (bij)scholing van jongeren, (zij-)instromers en werknemers in technische bedrijven. Daarnaast zetten zij zich in als techniekambassadeur om jongeren en hun ouders te interesseren voor technische beroepen. Dit is belangrijk omdat er enorme behoefte is aan vakmensen bij technische bedrijven en het aantal leerlingen in het techniekonderwijs in Limburg terugloopt.

Samenwerking bedrijfsleven en onderwijs

Het traject Hybride techniekopleiders Limburg is een samenwerking tussen de Techniekcoalitie Limburg (o.a. technische branches en de bijbehorende opleidingsfondsen), de regionale (V)MBO’s en Fontys Hogeschool. Het traject is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg. Subdoel is om de verbinding tussen praktijkonderwijs en technische bedrijven te versterken.

Hybride Techniekopleider

Een Hybride Techniekopleider blijft als vakspecialist werkzaam in het bedrijfsleven. Hij of zij combineert dit met nevenactiviteiten als praktijkopleider, gastdocent of techniekambassadeur, binnen in het bedrijfsleven en/of onderwijs. Het uiteindelijke doel is te zorgen voor voldoende goed opgeleide praktijkopleiders voor technische beroepen in Limburg én meer praktijkervaring binnen het onderwijs te brengen.

Opleiding

Het traject bestaat uit 18 lesbijeenkomsten en heeft plaatsgevonden bij Gilde Opleidingen en CIVIL in Roermond. Daarnaast heeft elke deelnemer stages van minstens 80 uur uitgevoerd als gastdocent in het VMBO of het MBO om praktijkervaring op te doen.

Meer informatie

In november 2021 zal een tweede traject hybride techniekopleiders gaan starten. Er is nog plaats voor deelnemers. Meer informatie: www.techniekcoalitielimburg.nl