Energietransitie vraagt om breder opleiden: praktijkervaringen van Baas B.V.

Baas brengt nieuwe energie. Dat is de nieuwe slogan van het meer dan 100 jaar oude Baas B.V. Met deze belofte laat het van oudsher familiebedrijf zien klaar te zijn voor de energietransitie. Maar het slaat ook op de belofte die ze aan de medewerkers doen. Ontwikkelen en klaar zijn voor de toekomst gaan hier in hand in hand.

Bouw aan de toekomst - Elektromonteur checkt meterkast
25 okt, 2021

Reden genoeg voor een gesprek dus met Esther Klumpers, Programmamanager op de afdeling Strategie & Innovatie en Caroline Moerman, coördinator van de vakopleidingen.

Hoe bereidt Baas zich met zijn mensen voor op de Energietransitie?

Klumpers: “Wij realiseren de infrastructuur voor energie, water en data. Dat is grotendeels ondergronds dus vaak onzichtbaar. Toch is het heel belangrijk, want het is voor iedereen fijn dat je thuis of onderweg bijvoorbeeld je telefoon kan opladen. Vanuit onze expertise kunnen wij echt ons steentje bijdragen aan de energietransitie. Om daar klaar voor te zijn, werken we op de afdeling Strategie & Innovatie dagelijks aan vernieuwing. Vanuit deze aparte afdeling investeert Baas in innovatie, door mensen in staat te stellen daar hun dagelijkse focus op te mogen hebben en echt aandacht te hebben voor waar we naartoe gaan met de techniek, de markt en het bedrijf.

We zijn een bedrijf met 650 eigen mensen (en vaak het dubbele aan ingeleende professionals), die dagelijks focus hebben op de huidige techniek en uitdagingen. Om de verandering in gang te zetten, beginnen we altijd met een klein groepje mensen vanuit deze afdeling en enkele enthousiaste collega’s van verschillende afdelingen, en laten ze samenwerken. Zij inspireren hun collega’s die op hun beurt ook weer collega’s inspireren. Zo lukt het om een olievlek te creëren en steeds meer mensen enthousiast te krijgen voor de nieuwe mogelijkheden van de toekomst.”

Wat betekent dat voor het opleiden en ontwikkelen van mensen?

Moerman: “Er ontstaat een kleine switch: monteurs die nu bijvoorbeeld data doen, worden opgeleid tot E-monteurs. Ook de monteurs gas, water en data gaan meer over elektriciteit leren. We willen onze medewerkers meer allround opleiden om voorbereid te zijn op wat komen gaat.”

Klumpers: “De techniek vraagt daar ook om. Bijna alle nieuwe technieken hebben een stevige E-component. Waterstof bijvoorbeeld, een techniek en energiebron die in opkomst is, maar nog niet zo groot in Nederland en wel een serieuze kans biedt. Om waterstof te realiseren maak je gebruik van een electrolyzer, waarbij de kennis van elektrotechniek essentieel is.

Hoe leer je je mensen dat?

Moerman: “Door ze breed op te leiden. Om E-monteur te worden heb je een mbo-diploma in de laag- of middenspanningsdistributie nodig. Monteurs die niet al te lang geleden een mbo-opleiding van hetzelfde of hoger niveau gevolgd hebben kunnen vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen. Dat scheelt. Daarnaast maken we gebruik van de kennis in eigen huis. Zo zetten we sinds kort onze eigen mensen in op het praktijkonderwijs en dat werkt heel goed. De praktijkopleiders vinden het geweldig en ook de leerlingen bevalt het erg goed.”

Klumpers: “Kijk, de energietransitie betekent niet dat er ineens allemaal nieuwe technieken zijn. Zeker op het gebied van elektrotechniek verandert er eigenlijk niet veel, behalve dat het belangrijker wordt.”

Moerman: “Je ziet wel dat er verschuivingen zijn in wat nodig is. Vroeger hadden we vooral veel mbo-niveau-2 en 3-mensen nodig, nu ligt er ook een grote vraag voor technisch engineers van niveau 4. En we zien dat mensen steeds breder inzetbaar moeten zijn. Maar heel eerlijk: daar wordt het werk ook leuker van.”

Klumpers: “Daarom dagen we mensen daar graag in uit. Wij geloven namelijk dat nieuwe dingen leren ook nieuwe energie geeft. En dat is toch wat we beloven: Baas brengt nieuwe energie.”

Baas BV werkt samen met Wij Techniek voor de trainingen voor praktijkopleiders en werkplekbegeleiders. Wil jij ook goed voorbereid zijn voor de Energietransitie en met opleiding en ontwikkeling aan de slag in je bedrijf? Neem contact op met een van onze regiomanager bedrijven.

 

Foto Caroline Moerman CMS

Caroline Moerman

Esther Klumpers CMS

Esther Klumpers