‘Er is altijd een manier om je doel te bereiken’

Een leuke baan dichtbij huis, goed betaald, met vaste werktijden en jezelf kunnen blijven ontwikkelen. Het klinkt als een ideale baan en voor calculator Robert Jan Kruijsen (34) is dat het ook. “Ik werkte eerder in de horeca. Echt een prima baan, maar het betaalt minder goed en de werktijden zijn onregelmatig. Terwijl mijn vrienden vrij waren, moest ik altijd in de weekenden en tijdens feestdagen werken.” Robert Jan koos uiteindelijk voor een carrièreswitch naar de techniek.

Robert Jan zij-instromer van horeca naar calculator
21 aug, 2023

Robert Jan verhuisde een aantal jaren geleden van Zwolle naar Emmen. Robert Jan: “Dat betekende ook dat ik op zoek moest naar een nieuwe baan. Via het UWV ben ik naar een banenmarkt gegaan. Daar kwam ik in gesprek met iemand die veel contact had met bedrijven in Emmen. Met hem had ik een eerste gesprek over: wat wil ik eigenlijk, en wat kan ik?”

Van een hobby je beroep maken

Ondanks die leuke baan binnen de horeca, was dit voor Robert Jan aanleiding om opnieuw na te denken over zijn loopbaan en over een eventuele carrièreswitch. Robert Jan: “In mijn vrije tijd heb ik het altijd interessant gevonden om stekkerdoosjes aan te passen. En tijdens mijn havo-opleiding heb ik ook het profiel Natuur en Techniek gedaan. Een technisch beroep heeft mij dan ook altijd aangetrokken, zoals een baan binnen de elektro- en installatietechniek.”

Starten met een basisopleiding

Techniek zat bij Robert Jan al vroeg in de vingers. Via het gesprek tijdens de banenmarkt kwam hij in contact met TSH Opleidingen. Om in aanmerking te komen voor omscholing moest Robert Jan eerst een assessment doen. “Ik kreeg twee opdrachten om aan te tonen of ik het in mij had om elektromonteur te kunnen worden. Gelukkig slaagde ik voor het assessment. Daarna was het nog even spannend, want er moest een EU-subsidie worden aangevraagd. Maar gelukkig kon ik, 6 weken na het assessment, starten met mijn basisopleiding.”

Waar een wil is, is een weg

Robert Jan kon vanwege zijn voorkennis havo Techniek & Natuur de basisopleiding versneld afronden. “Een basisopleiding duurt normaal 3 maanden, maar ik heb er 2 maanden over gedaan. Ook omdat ik zo graag binnen de technieksector aan de slag wilde. Daarna heb ik nog 3 maanden stage gelopen, bij een school in Kampen, voordat ik aan een vakbekwaamheid opleiding in de avonduren kon beginnen. Maar waar een wil is, is een weg. Ik combineerde 2 avonden studie met 5 dagen werken. Binnen 3 jaar had ik zowel mijn niveau 2 als 3 diploma behaald.”  

Je bent nooit uitgeleerd

Robert Jan begon zijn loopbaan binnen de techniek als monteur. “Vier jaar lang heb ik met plezier als monteur gewerkt. Vooral het werken met mijn handen sprak mij aan. Maar ik heb altijd het plan gehad om daarna de overstap te maken naar kantoorwerk. Die mogelijkheid kreeg ik in april 2022, namelijk als calculator bij Harwig Installatietechniek in Emmen. Daarbij is de eerdere werkervaring als monteur erg waardevol. Hierdoor begrijp ik veel beter wat er voor een project nodig is. Naast mijn huidige kennis vind ik het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik hoop in de toekomst nog meer ervaring en kennis te hebben, zodat ik als zelfstandig calculator kan werken.”

Wees niet bang

We vroegen aan Robert Jan welke tip hij anderen kan meegeven die ook een carriereswitch willen maken naar de technieksector. Daarop antwoordde hij: “Wees niet bang, er is altijd een manier om je doel te bereiken. En je bent ook nooit uitgeleerd, weet dat je kennis nooit compleet is. De ontwikkelingen in de markt blijven namelijk doorgaan, maar dat maakt het werken binnen de technieksector ook altijd leuk en boeiend.”

Overweeg jij ook om over te stappen?

Dat kan! In heel het land zijn er leuke en interessante projecten voor zij-instromers. En je kunt je opleiding vaak tijdens werk doen. Wij Techniek organiseert regelmatig gratis online sessies om je te informeren over de mogelijkheden.