Ervaringscertificaat (EVC): dat vinden we bij HECO heel belangrijk

Vanuit het Limburgse Panningen runnen Mieke Reijnen en haar partner Henri Colbers samen installatiebedrijf HECO. Ze richten zich voornamelijk op airco’s, warmtepompen en elektrotechniek. Twee jaar geleden volgde Henri het EVC-traject voor Werkverantwoordelijke Installatie (voorheen technisch beheerder).

Mieke Reijnen en haar partner Henri Colbers samen installatiebedrijf HECO
24 mei, 2023

Met dit traject kregen ze officiële erkenning voor alle kennis en ervaring die ze in huis hebben. En wat dat hen nog meer bracht vertellen ze graag.

Henri: “Toen ik als zelfstandige zonder personeel uit ging breiden naar een bedrijf mét personeel begeleidde Wij Techniek ons in onze groei. Ontzettend fijn. Naast dat ze onze sparringpartner zijn, hebben ze ons ook gebracht waar we nu zijn. We groeien snel en dan heb je echt momenten dat je denkt ‘en nu dan, moet ik personeel aannemen, hoe ga ik dat doen, wie moet welke opleiding hebben’? Wij Techniek geeft je de tips en tricks, maar laten je het wel zelf doen, dat vind ik prettig.

Naast de STEK-certificering adviseerden ze ons ook om een EVC-traject te doorlopen, om iets te doen met de kennis die we in huis hebben. Ik werk al tientallen jaren in dit vak en ik weet wat ik doe, maar het stond niet op papier. En met het zegelrecht wat ik nu heb mogen we ook zelf meterkasten vervangen of aanpassen. Fijn om dat in huis te hebben.”

Bewijzen wat je kunt

“Precies, Henri kan het allemaal, waarom zou je er dan niet een vinkje achter mogen zetten om het te bewijzen?” vult Mieke aan. De opleidingen zijn tegenwoordig zo anders dan destijds. Henri heeft veel in de praktijk geleerd. Het is prachtig dat hij alsnog op zijn leeftijd dat papiertje aan de muur kan hangen. En de certificering is niet alleen voor ons belangrijk, maar ook voor onze klanten en voor de branche als geheel.
Het proces is best een hele kluif, allemaal papieren tijgers waar je doorheen moet. Ze vragen veel informatie over wat je hebt gedaan en hóe je het hebt gedaan. Je moet foto’s aanleveren, tekeningen, referenties. We hebben alles opgestuurd en aangevuld en dan krijg je een gesprek. Ze komen kijken of je weet waar je mee bezig bent. De persoon die de aanvraag behandelt kwam ook uit de praktijk, hij wist echt waar hij het over had, dat werkte heel prettig.” 

De voordelen van ontwikkelen

Mieke: “We merken dat onze certificering ons voordelen oplevert. We zijn nu aangesloten bij Techniek Nederland en klanten vinden ons via hun website. Ook de netbeheerder verwijst particulieren door naar gecertificeerde bedrijven. We zijn dan echt in het voordeel. Het valt ons op dat veel bedrijven niet weten dat de certificeringen bestaan. Soms brengen we het bij onze collega’s ter sprake, zoals bij een bedrijf hier in ons dorp. We werken regelmatig samen en helpen elkaar uit de brand indien nodig. Na ons verhaal zijn zij nu ook in contact met Wij Techniek.

We vinden het als klein bedrijf belangrijk dat we gecertificeerde monteurs hebben. Als kleine ondernemer kun je niet zomaar iedereen naar school sturen, dat kost veel geld. Wij Techniek helpt ons daarbij, ze hebben opleidingspotjes en stimuleringsregelingen. Ze zien graag dat de techniek zich blijft ontwikkelen en dat mensen in de techniek gaan én blijven werken. We vertellen dan ook graag ons verhaal, zo kunnen we wat terug doen.

Zelf gaan we trouwens ook weer in gesprek met Wij Techniek. Henri zou graag een stap terug doen in het bedrijf. Een van onze jongens, begonnen als zij-instromer, zou dan zijn taken kunnen overnemen. Inmiddels begeleidt deze man zelf weer een nieuwe zij-instromer. Daar wordt Wij Techniek dan weer laaiend enthousiast van. We hebben er alle vertrouwen in dat we ook hier weer uitstekend bij worden begeleid.

20230509 HECO Panningen 1000Px 17
20230509 HECO Panningen 1000Px 7

Neem contact op met het EVC-loket

Wil je weten of een EVC- traject ook voor jou interessant kan zijn?
Neem dan contact op met Dorathe bij 't Werk via [email protected] of kijk op www.wij-techniek.nl/evc.