‘Esther van Wickeren op het dak; veilig werken staat altijd voorop’

Zonnepanelen monteren op daken, niks voor een vrouw? Esther van Wickeren laat zien dat dat een vooroordeel is. Met een speciale zuignap sjouwt ze de panelen naar boven. Het is werk met veel uitdaging, precies wat ze graag doet.

Verhalen van vakvrouwen - Vrouwelijke techniekmedewerker controleert bouwinstallatie
11 mrt, 2020

‘Bespaar met je dak’

Toen Esther een jaar of 16 was, had ze geen idee wat ze worden wilde. Omdat ze vaak met haar haar bezig was, suggereerde haar moeder een kappersopleiding te gaan doen. Maar eenmaal met die opleiding bezig, bleek dat niks voor Esther te zijn. “Ik vond er te weinig uitdaging. Weinig nieuwe dingen om te leren en te doen.” Esther besloot verder te kijken, wat anders te gaan doen. Ze werkte daarna onder andere een tijdje in een magazijn, als orderpicker, daarna werkte ze met verfmengmachines en vervolgens kwam ze bij een bedrijf terecht waar ze zonnepanelen op daken monteerden. En via dat bedrijf belandde ze bij ‘Bespaar met je dak’ in Vijfhuizen.

Dit werk doet ze alweer bijna 3 jaar. Dit werk, het monteren van zonnepanelen, dat past wél bij haar. Dat komt omdat er vaak uitdagingen zijn, iedere dag kan weer anders zijn, vertelt ze. “Voor ieder dak wordt een legplan gemaakt door een van onze adviseurs, maar dat past niet altijd. Dan moet je dat ter plekke oplossen.” Overleggen met klanten, vooruitkijken of na het ene zonnepaneel het andere ook wel past, ze vindt het allemaal boeiend. Je moet je ‘koppie erbij houden’ zegt ze ook. “Veilig werken op het dak kan je leven redden. Jezelf zekeren als het dak te stijl is bijvoorbeeld. En altijd opletten wat je doet.”

En ja, het is zwaar werk. Esther: “De mannen tillen ‘m met hun handen op hun schouder en ik heb een speciale zuignap om de panelen op mijn schouder naar boven te tillen.” Via de steiger naar het dak en daar het dak op naar de juiste positie. Een verhuislift wordt ingezet als het dak daarvoor geschikt is, meestal bij platte daken. Een schuin dak vereist een steiger.

Omdat het zwaar werk is, doen weinig vrouwen dit werk, weet ook Leon Deckers, de leidinggevende van Esther. Leon: “Door weer en wind het dak op is niet niks. Voor niemand. Er zijn ook wel andere vrouwen die hier gesolliciteerd hebben, maar die heb ik niet op gesprek uitgenodigd. Esther wel, want ik zag op haar cv dat ze ervaring had in de technische hoek en al eerder met zonnepanelen had gewerkt. Haar moet ik hebben, dacht ik toen.”

Zijn er wel eens klanten die raar opkijken omdat ze geen vrouw verwachten die hun zonnepanelen op het dak monteren? Dat valt reuze mee, zegt Esther. “Zodra mensen zien hoe je je werk doet, zijn ze gerustgesteld. Ik weet wat ik doe. Niet alleen omdat ik de papieren heb voor solarteuse.” Slechts een keer zei een klant dat ‘een vrouw niet op het dak hoorde’. Verder krijgt ze eigenlijk altijd positieve reacties. En tevreden klanten? Daar doet Esther het voor.