Gerard Schaap van Schaapsound: “Onze techniek brengt mensen op afstand samen”

Hoe blijf je veilig met elkaar in contact tijdens de coronacrisis? Schaapsound is gespecialiseerd in audiovisuele installaties voor kerken, scholen, bedrijven, rouwcentra en andere organisaties. Oprichter Gerard Schaap ziet een toenemende vraag naar ict-oplossingen en streamingdiensten.

Website Schaap Sound Foto 1
8 jun, 2020

“Onze techniek brengt mensen op afstand samen.”

Wanneer zijn jullie met online streaming begonnen?

“Ik heb Schaapsound 35 jaar geleden opgericht. Ik heb een achtergrond in elektronica en zag een niche in audiovisuele installaties. Van een eenmanszaak is het bedrijf uitgegroeid tot een landelijk bedrijf met drie vestigingen en 22 medewerkers. De afgelopen jaren is er binnen ons vakgebied veel veranderd. Wij lopen graag voorop met nieuwe techniek en nieuwe diensten. Het was een logische stap om offline beeld- en geluidregistratie te combineren met online streaming. Zo is KerkTV ontstaan.”

Wat is KerkTV precies? 

“Met KerkTV kunnen kerken hun diensten online streamen naar hun kerkgemeenschap. Met een online platform als Kerkdienstgemist kunnen leden kerkdiensten terugkijken. Het platform bestaat nu tien jaar. Samen met een aantal partners hebben we de onderliggende techniek doorontwikkeld en verfijnd. We hebben bijvoorbeeld zelf software ontwikkeld om de beeldregie te vereenvoudigen. Met een combinatie van hoogwaardige videocamera’s, microfoons en onze software kunnen kerken hun diensten op een laagdrempelige en grotendeels geautomatiseerd vastleggen en uitzeden. De software zorgt voor soepele beeldovergangen en voegt titels en liedteksten toe.”

Welke technieken gebruiken jullie?

“Dat is afhankelijk van de wensen van de klant en de locatie. Elke ruimte heeft zo zijn eigen uitdagingen als het om beeld en geluid gaat. Een kerk heeft nagalm, soms tot wel zeven seconden. In andere ruimtes is dat langer of korter. Ook de camerapositie en de belichting komen heel precies. Gelukkig hebben we gepassioneerde vakmensen in dienst die vanuit hun kennis en ervaring voor elke situatie de beste oplossing bedenken. Voor het installatie- en inregelen werken we samen met regionale installatiebedrijven en zzp’ers.”

Is het lastig om goede vakmensen te vinden?

“Het allerbelangrijkste vinden wij dat nieuwe medewerkers oprechte interesse hebben voor ons specialisme. De rest leren ze in de praktijk. Naast passie voor beeld en geluid is een groot verantwoordelijkheidsgevoel vereist. Of het nu gaat om een kerkdienst, een zakelijke presentatie, een schoolles of een rouwdienst, de techniek moet elke keer opnieuw foutloos werken. Offline en online.”

Wat betekent de coronacrisis voor de vraag naar nieuwe technologie? 

“Wij merken dat veel organisaties op dit moment een inhaalslag maken op het gebied van techniek en ict. Er is een hausse aan aanvragen. Kerken, rouwcentra en scholen hebben een belangrijke sociale functie. Nu het lastiger is om fysiek bij elkaar te komen, zoeken ze mogelijkheden om bij mensen thuis te komen. Onze techniek maakt dat mogelijk, en daar zijn we trots op.”