‘Geruisloos overstappen naar een prachtige branche!’

Nieuwe vakmensen – jong en oud – zijn voor de technische installatiebranche van levensbelang om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.

Workshop Sterk in je werk 60+ - Oudere medewerker is bezig met technische installatie
7 jul, 2020

Eerder spraken we met Fons Roeken van Schipper Installatie BV over hoe zijn investering in de ervaring van zij-instromer Ron Ruitenberg (59) zich terugbetaalt. Maar hoe beleefde Ron zijn zij-instroomtraject zélf? Vol enthousiasme vertelt Ron over zijn “geruisloze overstap” naar de techniek.

Schoolvoorbeeld

Ron Ruitenberg is het schoolvoorbeeld van een succesvolle zij-instromer die op latere leeftijd in de techniek is begonnen. “Ik heb zo’n 35 jaar voor een groot postbedrijf gewerkt, maar op een gegeven moment raakte ik mijn baan kwijt. Vervolgens ben ik via een functie bij een groot bouwbedrijf en met hulp van een arbeidsintermediair en Wij Techniek terechtgekomen bij Schipper Installatie.” Hier werd Ron in ongeveer 10 dagdelen door Fons Roeken en met ondersteuning van Wij Techniek geschoold tot servicetechnicus. “Daarna ben ik met twee collega’s op pad gegaan en heb ik veel technische kneepjes van het vak geleerd. Inmiddels ben ik drie weken zelfstandig aan de slag en ik vind het geweldig!”

Een luisterend oor

Waarom wilde Ron zo graag de overstap maken naar de techniek? Hij legt uit: “In de techniek liggen veel kansen. Bovendien heb ik een LTS-achtergrond en sleutel ik thuis ook graag aan van alles en nog wat. Je kunt dus wel zeggen dat ik affiniteit heb met techniek.” Ron haalt veel voldoening uit zijn nieuwe baan. “Het bevalt erg goed! Ik heb vaak contact met klanten en het geeft mij veel plezier als ik ervoor kan zorgen dat zij tevreden zijn.” Kan Ron met zijn ervaring iets toevoegen aan het team van Schipper Installatie? “De jongere mensen bij ons doen het hartstikke goed! Wat ik wel meeneem uit eerdere functies is een luisterend oor en de drive om de klant altijd tevreden te stellen.”

Ga ervoor!

Ron raadt anderen die een nieuwe sector willen ontdekken een instroomtraject van harte aan. “Als je interesse hebt in techniek: ga ervoor! Het arbeidsperspectief is fantastisch, het werk is heel leuk en je draagt ook bij aan de verduurzaming van de samenleving. Voor sommigen is het misschien iets inleveren qua salaris, maar de groeimogelijkheden zijn enorm omdat je écht een vak leert. De techniek ontwikkelt zich razendsnel. Dat is wat het werk zo spannend maakt. Hierdoor moet je iedere dag bijleren, maar gelukkig gaat ook dat snel. Door mijn gebrek aan techniekervaring had ik van tevoren nooit verwacht de overstap naar de techniek te maken. Maar met de juiste bijscholing en ondersteuning kom je er vanzelf.” Rons grootste tip? Wees niet bang en maak de stap!”