“Haal het beste uit je werknemers”

Corine van der Vaart is mede-eigenaar van Installatiebedrijf van der Vaart in Linschoten. Ze werkte mee aan de campagne HouVast van Wij Techniek. Een campagne met als insteek om van zij-instromers vakmensen voor het leven te maken.

Corine van der Vaart mede-eigenaar van Installatiebedrijf van der Vaart in Linschoten.
18 okt, 2023

Vakmensen werven is makkelijker dan ze behouden.

Daarom biedt Wij Techniek via HouVast in de Techniek tools en adviezen voor een blijvende klik tussen mogelijke vakmensen en de branche. Corine vertelt wat belangrijk is bij een eerste kennismaking en voor een blijvende match.  

Goed luisteren en veel doorvragen

“Bij een eerste gesprek is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van een kandidaat. Waarbij elk gesprek weer anders is. Bij een zij-instromer kan het lastiger zijn wanneer iemand nog niet voldoende de Nederlandse taal beheerst. Maar voor elk gesprek geldt: je moet goed luisteren en veel doorvragen. Bijvoorbeeld naar de opleidingen tot nu toe, iemands wensen en ambities. Waarbij je zo goed mogelijk een beeld probeert te krijgen of en waar iemand binnen jouw bedrijf zou passen.”

Begeleiden is maatwerk

Het begeleiden van een nieuwe collega is volgens Corine maatwerk: “Elke zij-instromer is weer anders, met een andere achtergrond, vaardigheden en qua persoon. Een Nederlander uit de zorgsector zonder technische kennis is weer anders dan iemand uit de techniek die nog niet goed de Nederlandse taal spreekt en uit andere cultuur komt. Uiteindelijk kunnen beiden uitstekend werk leveren. Belangrijkste is de vraag: zijn ze ook écht gemotiveerd om te willen leren en werken in deze branche? Zelfs als de zij-instromer dit graag wil, kan het nog zo zijn dat die persoon na een inwerktraject er achter komt dat hij liever timmerman wil worden. Dan is het gaaf om te horen dat hij het ontzettend jammer vindt om je bedrijf te verlaten omdat hij het erg naar zijn zin had, maar je kunt geen timmerbedrijf worden. Als bedrijf kun je niet alles voorkomen, maar wel een goede en plezierige leer- en werkplek bieden!”

Haal het beste uit je werknemers

Corine over het behoud van medewerkers: “In de totaalinstallatietechniek zijn we een klein bedrijf van circa 8 werknemers. Het voordeel van een klein bedrijf is dat we dagelijks persoonlijk contact hebben met onze medewerkers, en ook onderling. Belangrijk is een werkomgeving waarin je makkelijk met elkaar in gesprek kunt gaan en naar elkaar luistert. Waarbij ik altijd kijk of medewerkers nog steeds op de juiste plek zitten. Want alleen dan haal je het beste uit iemand binnen zijn vakgebied. En binnen ons bedrijf zijn we daarin flexibel: bijvoorbeeld als iemand meer zelfstandig projecten wil leiden of meer afwisseling wil in zijn werk. We kijken dan welke mogelijkheden er zijn, ook op het gebied van opleiding. En collega’s helpen daarin ook elkaar. Zorg daarom voor een leuke werkomgeving met collega’s die willen leren, samenwerken en plezier hebben in hun werk.”