Help mee – De toekomst heeft engineers nodig!

Het landelijk initiatief Be an Engineer introduceert een oplossingsgerichte en concrete aanpak voor het nijpende tekort aan technisch talent voor de toekomst. Door betrokken partijen te verbinden en proactief te handelen, kan nog niet technisch opgeleid talent dat een baan ambieert in de technische branche, alsnog meteen aan de slag. Het onderscheidende omscholingsinitiatief is al gestart en heeft de deuren wagenwijd open voor nieuwe partijen.

Hva Be An Engineer Auto Vierkant 1X1 STILL
6 apr, 2021

Het samenwerkingsinitiatief Be an Engineer is vorig jaar opgestart in samenwerking met Techniek Nederland en Wij Techniek om extra technisch talent aan te trekken door de connectie tussen bedrijven en toekomstige medewerkers tot stand te brengen.

De bedrijven bieden werkplekken aan en bekostigen het volgen van een deeltijd hbo-opleiding voor de instromende medewerker. Door deze innovatieve manier van betaald leren en werken vallen de muren van de gebouwen weg, zijn de lijnen kort en kan er ongekende snelheid worden gemaakt. “Het poldermodel kan de deur uit”, aldus projectleider Tanja Hulst van de Hogeschool van Amsterdam. “Alle partijen die meedoen stappen over hun eigen schaduw heen en kijken naar het maatschappelijk belang.”

Met grote huidige thema’s als energietransitie, klimaatneutraal en verduurzaming is het belangrijker dan ooit om anders om te gaan met technisch talent. Het zijn Engineers die deze opgaven voor de toekomst mogelijk maken. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: “Dit initiatief laat zien hoe samenwerking – tussen bedrijven en hogescholen, maar ook tussen hogescholen onderling - concrete resultaten oplevert. Techniek Nederland roept haar leden op om zich bij deze succesvolle aanpak aan te sluiten.”

De ondernemende houding van de reeds deelnemende hogescholen is ongekend en zorgt voor een snelle en soepele landelijke implementatie van Be an Engineer. Deelnemende hogescholen zijn: Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Saxion, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht. Vanuit het werkveld zijn grote spelers zoals Heijmans, Homij technische installaties, Unica en Croonwolter&dros reeds aangesloten. Andere partijen, en juist ook regionale bedrijven en mkb’ers, zijn nog meer dan welkom. Marjolijn Woudstra, recruiter Unica: “We moeten niet roepen dat de markt leeg is. Wíj moeten omdenken. Wíj moeten zelf technisch talent opleiden.”

Interesse

Ook geïnteresseerd om werkplekken aan te bieden? Doe mee met Be an Engineer en stuur een mail naar [email protected] om alle mogelijkheden te ontdekken.