Het delen centraal in de Leerkringen van ArboTechniek

Om ervoor te zorgen dat iedereen in de technische installatie- en isolatiebranche nóg veiliger en gezonder kan werken organiseert ArboTechniek regionale Leerkringen ‘Veiligheid en Gezondheid’.

Foto Arbo Leerkring
15 okt, 2020

In kleine groepen wisselen deelnemers praktijkervaringen uit op gebied van veilig en gezond werken. Maar hoe werkt het? Welke vragen leven het meest onder de deelnemers? En wat zijn de resultaten van de Leerkringen?

Veilig en gezond werken

Wilmar Folmer is als procesbegeleider betrokken bij de Leerkring die dit voorjaar van start is gegaan in de regio Zwolle. “Ik bereid de Leerkringen voor en begeleid de deelnemers om concrete resultaten te behalen.” De Leerkringen zijn bedoeld voor mensen die in de praktijk actief zijn op gebied van veilig en gezond werken en verantwoordelijk zijn voor het arbobeleid binnen hun bedrijf. Wilmar legt uit: “Het gaat echt om mensen met een sleutelpositie op gebied van veilig en gezond werken. Aan de Leerkring in Zwolle doen 13 mensen mee, afkomstig van kleinere bedrijven van 10 medewerkers tot aan grote bedrijven met honderden mensen in dienst.”

Het Leerkringtraject

Hoe ziet een Leerkringtraject eruit? Wilmar: “Een traject bestaat uit zes bijeenkomsten verspreid over een periode van anderhalf jaar. Tijdens de eerste bijeenkomst maken de deelnemers kennis met elkaar en inventariseren we de belangrijkste thema’s die spelen. Vervolgens zetten we deze thema’s op een rijtje en prioriteren we ze. Het voordeel hiervan is dat de zaken die besproken worden écht uit de groep komen; zelf draag ik als procesbegeleider niets aan. Vervolgens gaan we vanaf de tweede bijeenkomst dieper op de materie in, waarbij we steeds twee thema’s per bijeenkomst behandelen. Ieder onderwerp wordt ingeleid door één van de deelnemers, en soms betrekken we hier ook een externe deskundige bij. Hierna is er ruim de tijd voor discussie. ‘Waar ben je trots op?’, ‘Welk instrument gebruik je?’ en ‘Waar loop je tegenaan?’ Met dit soort vragen gaan we dan aan de slag.”

Benieuwd naar wat Wilmar nog meer te zeggen had? Lees verder op de website van ArboTechniek!