Hoe omdenken leidt tot groei

De PC Hooftstraat onderdompelen in kerstsfeer, of de tuin van Tino Martin veranderen in een waar lichtjesparadijs; Homan Verlichting bv draait zijn hand er niet voor om. Elk jaar brengen zij met hun verlichting de decembersfeer in grote binnensteden en tuinen van onder meer BN’ers.

Peter Homan directeur bij Homan Verlichting bv
21 dec, 2022

Maar dat is niet het enige wat ze doen, directeur Peter Homan blijkt een ware omdenker. Hij vertelt over de keuzes die hij de afgelopen jaren maakte voor zijn bedrijf en zijn drive om het anders en béter te doen.

Homan 4 Oktober (43 Van 72)

Peter: “Ons bedrijf bestaat al 85 jaar. Mijn opa begon met het repareren van kleine huishoudelijke apparaten, zoals radio’s en later televisies. Maar de vraag naar stroom werd groter en zo reed hij met zijn bakfiets in en om Bovenkerk (nu Amstelveen) om her en der locaties tijdelijk van stroom te voorzien. Zijn bedrijf breidde zich uit tot tijdelijke stroomvoorziening van kermissen en evenementen. Toch was dit nog vooral seizoenswerk, in 1961 kwam mijn vader in het bedrijf en is de tak feestverlichting toegevoegd aan het geheel. Inmiddels ben ik zelf directeur en bestaat de Homan Groep uit vijf takken, waaronder kermissen, verlichting en Solar. Alleen al van oktober tot januari draaien we zo’n 100 projecten in de feestverlichting. Van tuinen van onder meer BN’ers tot binnensteden als Amsterdam, Arnhem en Almere.”

Omdenken

Corona bracht voor veel bedrijven tegenslag met zich mee. Zo zag het er in eerste instantie ook zo uit voor de Homan Groep. Alle evenementen en kermissen werden stilgelegd of afgelast en het personeel bij Homan zat ineens op kantoor. Een onzekere periode, die langer duurde dan van tevoren gedacht.

Peter: “Het jaar 2020 is voor ons een grote ommezwaai geweest. Ik heb zelf een paar jaar thuisgezeten met een burn-out. In 2020 kwam ik net terug op de werkvloer, ik had een bak energie en een enorme drive om weer aan de slag te gaan. Toen alles werd stilgelegd moesten we nadenken over een alternatieve inkomstenbron, ik had tenslotte wel 25 man in dienst. Tijdens brainstormsessies merkte ik dat ik te maken had met een oude garde in het bedrijf. Heel veel goede ideeën werden afgedaan als niet mogelijk, het werkte als een handrem. Terwijl mijn lijfspreuk is ‘Iedereen wist dat het niet kon, tot er iemand kwam die dat niet wist’. Dus ik besloot drastisch het roer om te gooien. Een aantal mensen kon zich daar niet in vinden, zij zijn vertrokken.

En toen zaten we ineens nog maar met twee man op kantoor, dat was wel even spannend. Maar tegelijk hadden we een blanco papier: we konden het invullen zoals we wilden. Dus besloten we ons te storten op de installatie van zonnepanelen. We hebben in de rust van de corona-lockdowns onze kennis en expertise opgebouwd. Zo oefenden we op de daken van onze medewerkers; schuine daken, platte daken, dakkapellen. Fouten maken en groeien. Het is een gouden greep geweest, inmiddels hebben we zes man continu in de zonnepanelen werken en we zoeken er 15 man bij. Homan Solar is een volwaardige tak geworden binnen de Homan Groep.

De coronapandemie bracht ons ook mooie opdrachten voor de GGD. We hebben in september en oktober 2020 veel GGD test- en vaccinatielocaties van stroom mogen voorzien. Op het hoogtepunt hadden we 47 locaties onder onze hoede. Ook de oorlog in Oekraïne bracht ons gek genoeg werk. Mensen maken zich zorgen om de hoge energieprijzen, dus de vraag naar zonnepanelen is enorm. Daarnaast werken we voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. We verzorgen voor hen de technische infrastructuur voor de opvanglocaties. Je moet hierbij denken aan grote tentencomplexen. We voorzien de locaties van elektriciteit voor de verwarming en dergelijke. Het is echt ontzettend druk. Al onze aggregaten zijn in gebruik, we hebben niks meer in huis.”

Homan 4 Oktober (65 Van 72)

Energie waar je eng van wordt

“Nieuwe mensen vinden is op dit moment best lastig. Klanten verwachten levering op korte termijn, maar ik heb gewoon niet genoeg personeel om aan alle vraag te voldoen. Belangrijk is daarbij dat we onze kwaliteit en vakkundigheid willen waarborgen.

Ik zoek medewerkers waar ik mee verder kan bouwen. Ik ben nu een van de oudsten binnen het bedrijf. De rest zijn jonge mensen, die hebben een energíe, daar word je eng van.

Ik laat ze allemaal meedenken, ga met iedereen aan tafel. Want je moet ook zuinig zijn op de mensen die je hebt. Daarom investeren we in opleidingen. Dat doen we samen met Wij Techniek, waar we subsidie kunnen aanvragen. Aandacht is het toverwoord. Het zit hem niet altijd in een financiële vergoeding, maar in het schouderklopje, de taart op je verjaardag, de bloemen voor je nieuwe huis of de kaart als je vader of moeder overlijdt. Overigens hebben we onze mensen dit jaar wel een financiële tegemoetkoming in de energiekosten gegeven. Het is toch een pittige tijd voor iedereen.

We hebben ook een sportschool binnen het bedrijf, in verband met de fysieke belasting. We trainen twee keer in de week onder begeleiding van een personal trainer. De trainer staat ze echt te drillen, zo leuk om te zien. En de collega die last heeft van zijn rug? Die krijgt speciale oefeningen. Naast de sportschool hebben we natuurlijk ook gewoon de vrijdagmiddagborrel!

We werken met een aantal medewerkers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ons team is een mooie afspiegeling van de maatschappij, daar horen ook medewerkers met een migratieachtergrond bij.  Dat vind ik belangrijk. We lopen op vele fronten voorop. In onze vakgebieden hebben we een voorbeeldfunctie en we zijn op veel fronten marktleider. We worden ook veel gekopieerd in werk en uitstraling en daar ben ik trots op.

Om nieuwe mensen te vinden maken we gebruik van campagnes op sociale media en ontwikkelden we de website werkenbij.homan.nl. Hoewel we alle registers opentrekken om nieuwe medewerkers te vinden, moet je vooral hebben dat mensen over je lullen. Dat mensen denken ‘dáár willen we werken!”

Homan 4 Oktober (20 Van 72)

Doorgeslagen in duurzaamheid

“Duurzaamheid is een speerpunt binnen ons bedrijf. Voor onze aggregaten zijn we bijvoorbeeld overgestapt van de milieubelastende brandstof B7 naar HVO50. Dat is een duurdere brandstof maar 80% minder milieubelastend. Onze aggregaten reageren goed, zijn betrouwbaarder en hebben minder onderhoud nodig. Ook denken we al jaren met onze klanten mee over het verbruik. We hebben systemen waarmee we op afstand de feestverlichting aan en uit kunnen zetten, zodat het niet onnodig lang brandt. Allemaal LED en duurzaam. Andere partijen halen het veel uit het buitenland, wij maken het hier zelf. Scheelt in duurzame voetafdruk.

Maar ik heb meer ideeën. We hebben nu 94 zonnepanelen op het bedrijf liggen, deze gebruiken we voor het opladen van onze wagens en voor de stroomvoorziening in het pand. Ook mogen onze bezoekers gratis hun auto laden. Maar ik ben in duurzaamheid wat doorgeslagen, dus ik wil een stap verder gaan. Er komen straks 1700 panelen op ons dak te liggen. Ik heb het ambitieuze plan dat ik de stroom die ik te veel opwek aan mijn medewerkers wil geven. En van iedereen hoor ik dat dit niet mogelijk is.”

Lachend vervolgt hij: “maar wacht maar, over vijf jaar refereer ik terug naar dit verhaal en zeg ik ‘ik zei je toch dat het me zou lukken!’

Homan Mijdrecht HR 35Cm 30
Homan 4 Oktober (59 Van 72)