“HouVast: een blijvende klik door scholing”
Tanja Loeff-Hageman is directeur van Installatiebedrijf Tibo-Veen en vice-voorzitter van het bestuur van Techniek Nederland. Ze werkte ook mee aan een video voor de HouVast campagne.
‘Maak van zij-instromers vakmensen voor het leven’
Het motto van de HouVast campagne van Wij Techniek was: ‘Maak van zij-instromers vakmensen voor het leven’. Waarbij het eerste kennismakingsgesprek belangrijk is om te zorgen voor een blijvende klik tussen een vakmens en de technische installatiebranche.
Een leven lang leren
Tanja: “Bij Tibo-Veen hebben we al de ervaring dat vakmensen lang bij ons blijven, bijvoorbeeld een leerlingmonteur die 40 jaar later nog steeds bij ons werkt. Natuurlijk is het eerste kennismakingsgesprek belangrijk. Maar voor een blijvende klik, en om vakmensen te behouden, is scholing erg belangrijk. Namelijk de mogelijkheid bieden dat een vakmens zich bij jouw bedrijf altijd kan blijven doorontwikkelen. Een leven lang leren is belangrijk omdat de techniek in ontwikkeling is, maar vooral ook voor het eigen werkplezier. Bij Tibo-Veen hebben we een eigen bedrijfsschool, de Tibo-Academy, waar we zorgen we dat de kennis en kunde van onze vakmensen altijd op peil blijft.”
Deel je successen
Tot 2018 was Tanja nog wethouder bij Gemeente Montferland, maar besloot om niet te gaan voor een nieuw ambtstermijn. Tanja vertelt: “Als directeur en eigenaar van Tibo-Veen vroeg mijn man Robert-Jan of ik in ons familiebedrijf wilde komen werken. In eerste instantie was ik terughoudend, omdat ik geen technische achtergrond heb. Maar Robert-Jan overtuigde mij: hij zei dat ik juist de kwaliteiten had die ze als bedrijf nog niet in huis hadden. Vanaf de eerste dag was het een goede keus. Ik ging aan de slag met HR-zaken en kwam er achter dat we het als bedrijf goed deden, maar onze successen niet deelden met de buitenwereld. Dus we zijn onder andere open dagen gaan organiseren en gaan samenwerken met de gemeente en met diverse scholen uit de regio.”
Opleidingstraject voor zij-instromers
Op de arbeidsmarkt is er een personeelstekort, ook binnen de technische installatiebranche. Tanja: “Bedrijven moeten buiten de gebaande paden denken.” Tibo-Veen is bijvoorbeeld een samenwerking aangegaan met de gemeente. Tanja: “Zo bieden we in onze bedrijfsschool een opleidingstraject aan voor zij-instromers. Speciaal voor statushouders hebben we een aantal technieklessen ontwikkeld om zich te laten bij- of omscholen. Tot nu toe zijn de resultaten wisselend. Het belangrijkste is namelijk dat iemand ook echt gemotiveerd is om in de techniek te komen werken. Zelf hebben we Bassam in vaste dienst genomen, een gewaardeerde en gemotiveerde collega die oorspronkelijk uit Syrië komt. Hij begeleidt nu ook zelf een Oekraïense collega.”
Hotspot voor techniek onderwijs in de regio
Tanja: “Scholing vind ik heel erg belangrijk. Voor onze eigen monteurs, maar we werken ook samen met verschillende scholen. In onze bedrijfsschool geeft een mbo school (Da Vinci College) les aan hun leerlingen (BBL). Ook zijn wij een hotspot geworden voor techniek onderwijs voor vmbo scholen in de regio (STO-GOAL). Met ook mooie resultaten voor Tibo-Veen: “We hebben een goede instroom qua leerlingen en meer dan vijfentwintig leerling-monteurs in dienst. Maar ook andere jongeren, die geen technisch onderwijs volgen, willen we interesseren voor de techniek. Zo hebben we speciaal voor de Groenschool De Prinsentuin een keuzevak ‘duurzame energie’ ontwikkeld en geven we gastlessen aan kinderen van de basisschool vanaf groep 7. We doen het allemaal samen en we hebben ook veel positieve reacties gekregen: van docenten en leerlingen, maar ook van onze eigen vakmensen.”
Tanja is ook een van de juryleden bij de Techniek Inclusief Award. Lees daarover meer en hoe zij zich dagelijks inzet voor meer diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer.