HvA biedt deeltijdopleiding Engineering met baan

Om het tekort aan technicische engineers te verminderen biedt De Hogeschool van Amsterdam (HvA) in samenwerking met toonaangevende bedrijven als Heijmans, Homij, Unica, Van Dorp en Croonwolter&dros een deeltijdopleiding Engineering met baan aan.

Affiche HvA Wij Techniek - Lachende student Enginering met gele helm en ingebouwde tandenpoetsmechanisme en grote bos krullen
20 mei, 2020

De deelnemende bedrijven nemen de studenten in dienst en betalen hun opleiding

Het is zeer bijzonder in Nederland dat bedrijven en onderwijsinstellingen in het hbo een dergelijke samenwerking aangaan. Op 18 mei starten ze onder de naam #beanengineer een gezamenlijke campagne om talent te werven en op te leiden. Op de Hogeschool van Amsterdam volgt slechts een kwart van de 40.000 studenten een techniek opleiding. De Technisch hbo’s in Nederland hebben zichzelf ten doel gesteld dat 4 op de 10 hbo-studenten afstuderen in techniek. ,,Bedrijven hebben straks tien keer zoveel aanstormend techniek talent nodig. Het unieke aan deze campagne is dat we niet in hokjes denken en met elkaar een oplossing hebben bedacht. Iedereen, zowel hogeschool als bedrijven, doet mee en investeert hierin”, zegt projectleider Tanja Hulst van de faculteit Techniek van de HvA.

De techniek sector kampt de komende jaren met een nijpend tekort aan nieuwe mensen. Vanwege de vergrijzing gaan veel werknemers met pensioen, terwijl te weinig jongeren voor een technische opleiding kiezen. Volgens het UWV zal vooral de vraag naar afgestudeerde databankspecialisten en ingenieurs (opleidingen toegepaste wiskunde, engineering, built environment) het aanbod overstijgen. Regiodirecteur Stijn Borremans van Heijmans Utiliteit – één van de deelnemende bedrijven – schat dat het structurele tekort aan engineers oploopt naar 20 tot 25 procent. ,,De kloof wordt alleen maar groter en daar hebben alle bedrijven last van. We praten er in de branche veel over, maar er gebeurt tot nu toe niets. Individueel hebben we te weinig slagkracht maar door deze samenwerking kunnen we elkaar helpen en worden we er op termijn allemaal beter van. Daarom hebben we gezegd: we gaan dit gewoon doen, ook al begeven we ons op glad ijs”, zegt hij.

De deeltijdopleiding moet engineers opleveren die zowel praktisch als theoretisch geschoold zijn. De HvA biedt een brede opleiding Engineering aan, met verdieping in werktuigbouwkunde (energietechniek, mechanisch ontwerpen, automatisering). Ook leren studenten bedrijfsprocessen te optimaliseren en een business te ontwikkelen. Studenten gaan één dag in de week naar school, werken 32 uur en krijgen voor 40 uur betaald door het bedrijf. Ze leren door te doen en nemen deze kennis meteen mee in hun studie. Dat sluit aan bij de nieuwe manier waarop jongeren willen leren. De wervingscampagne is met name gericht op havisten, omdat zij vaak stoppen met hun techniek opleiding.

De HvA hoopt dat ook andere hogescholen, bedrijven en sectoren zich bij het initiatief aansluiten. De hogeschool is al in gesprek met diverse branches zoals ziekenhuizen en de Dutch Data Center Association, die 5000 technici nodig heeft voor haar datacenters. Het doel is om 50 studenten te werven voor een deeltijdopleiding met baan, maar als het er meer worden is dat geen probleem. ,,Als er teveel aanmeldingen komen, nemen we toch iedereen aan. Technisch talent is en blijft hard nodig”, aldus Erwin Borgmeier, Opleidingsmanager Engineering.