IJskoud verbindt zich aan Green TechCampus
IJskoud in Amsterdam is een vooruitstrevend bedrijf in koelen, vriezen en klimaatbeheersing. Sinds begin dit jaar zijn zij aangesloten bij de Green TechCampus. Binnen dit samenwerkingsverband slaan onderwijs en het bedrijfsleven de handen ineen, om de energietransitie in de regio te versnellen. Waarom ze deze samenwerking hebben opgezocht vertelt algemeen directeur José Komin van IJskoud graag.
José: “Ik ben niet technisch opgeleid, ik kom uit de zorg. In 2003 kregen mijn man Henk en ik de kans om IJskoud over te nemen. Henk is een echte techneut en geen manager. Wij zijn toen samen gaan werken en sinds 2012 leid ik het bedrijf en houdt hij zich voornamelijk bezig met innovaties en bijzondere projecten. Ik dacht altijd dat de techniek een ‘kille’ sector was, maar niets is minder waar. Als onze collega’s over hun vak beginnen te praten, dan merk je hoeveel passie ze hebben voor wat ze doen en hoe boeiend en vooruitstrevend de branche is.”
Green TechCampus
De energietransitie vraagt veel van de sector, terwijl de arbeidsmarkt krap is. De Green TechCampus heeft als doel om de instroom te bevorderen. José: “Ook hier moet de installatietechniek zich meer laten zien. Als je niet weet dat de techniek prachtig en innovatief is, waarom zou je er dan voor kiezen? Ieder bedrijf zoekt goede mensen, wij ook. We hebben met deze samenwerking goud in handen, we slaan als héle keten de handen ineen. En dat is nodig, we hebben ambitieuze en noodzakelijke doelen voor de verduurzaming van Nederland en onze planeet en dat vraagt om kennis en mensen. We merken dat jongeren en studenten zich veel zorgen maken over de toekomst, we onderschatten hoe de milieuproblematiek op hun schouders rust. Door dit samenwerkingsverband kunnen we samen wat dóen. Betrek de generatie na ons bij de oplossing. Vanuit dat gedachtengoed ben ik graag betrokken bij de Green TechCampus.”
Niet klagen, maar actie
“Ik heb in 20 jaar dat ik in de techniek werk, niet zo’n nauwe samenwerking meegemaakt als met de Green TechCampus. De complexiteit van gebouwbeheerssystemen vraagt om samenwerking tussen verschillende disciplines. Door middel van campagnes en samenwerking tussen bedrijven, sociale ondernemingen, de gemeenten en servicepunten willen we mensen vinden, begeleiden en opleiden. Samen impact maken, want iedereen ziet de urgentie.
Dit betekent ook dat het bedrijfsleven in de actieve modus moet komen. Niet klagen dat er geen mensen zijn, maar actie! Ik ben dan ook heel bewust in deze samenwerking gestapt, want als je 12.000 mensen de komende jaren wil laten kiezen voor de techniek, dan moet je in beweging komen."
Wil jij als bedrijf ook samenwerken met studenten aan innovatieve oplossingen in jouw regio? Bekijk welke projectpartners er zijn of neem contact op met jouw regiomanager.
José Komin van IJskoud stapt in de piaggio.
Hoe zet je de vakmens centraal? Bekijk de video.