“Ik heb het nodig steeds stapjes te zetten”

Op 14 september 2020 is het ‘Jong Talent Programma’ gestart: een groep jonge, en minder jonge, ambitieuze installatietalenten in Noord-Oost Nederland volgt 9 maanden lang een soort traineeprogramma. Het doel? Talent langer boeien en zo behouden voor bedrijven én de sector.

Foto Jaap Westhuis Bij Artikel Talentprogramma
3 feb, 2021

De eerste helft van het programma zit erop. Hoog tijd om eens een kijkje te nemen bij een van de deelnemers, Jaap Westhuis. Hij is projectleider bij Alferink in Groenlo.

Jaap, hoe bevalt het Jong Talent Programma je tot nu?

“Heel goed. Ik was ook meteen enthousiast om mee te doen. Er waren nog maar een paar plekken beschikbaar, dus ik was blij dat ik erbij kon zijn. Sowieso sta ik zelf altijd open voor opleiding en ontwikkeling. En nu in mijn rol als projectleider zijn er zeker genoeg niet-technische vaardigheden om te ontwikkelen. Het mooie is dat dat ook voor bijvoorbeeld monteurs en werkvoorbereiders geldt, die zitten ook in de groep.

Wat zijn jullie zoal aan het leren?

“Nou, dat vroeg ik me van te voren ook af.  Maar we begonnen het traject met een test om te kijken waar je talenten wel en niet liggen en daar gaan we mee aan de slag. Een van de belangrijke dingen is natuurlijk hoe je je presenteert: op de zaak, maar ook bij klanten. Daarom hebben we een masterclass pitchen gedaan. Je moest ter plekke, over een onderwerp dat je nog maar net had bedacht, een presentatie geven. Dat was heel leerzaam. Niet alleen omdat je goede feedback krijgt, maar ook omdat je leert van anderen. Daarnaast gaan we nu verder met een aantal masterclasses over persoonlijk leiderschap.”  

Wat betekent dit programma voor jou?

“Ik wil me echt ontwikkelen in wat ik nu doe, daar steeds beter in worden. Het programma leert mij nog effectiever met verschillende mensen om te gaan en daardoor beter in mijn werk te worden. Ik wil ook wel steeds stapjes blijven zetten, dat heb ik wel echt nodig.”

Wat heeft je werkgever hier aan?

“Een gemotiveerde werknemer, haha. Nee, dat was ik sowieso wel. Maar het is voor hem natuurlijk ook goed dat ik steeds beter word in wat ik doe. Daarnaast doen we in het programma opdrachten waar de branche ook wat aan heeft. Zo hebben we in verschillende bedrijven gekeken wat er nodig is voor jongeren om in de installatietechniek aan het werk te gaan. Dat is natuurlijk ontzettend relevant.”

En wat kwam daar uit? Wat is er nodig voor jongeren om in de installatie te werken?

“Wij merken dat voor jonge werknemers duidelijkheid heel belangrijk is. Ze willen weten wat ze kunnen verwachten: duidelijkheid en vastigheid. Dat is iets wat Stephan Corporaal, onderzoeker aan Saxion Hogeschool op dit onderwerp, hier ook al over had gezegd en dat herkenden wij in ons onderzoek. Salaris bleek veel minder belangrijk, dat komt vanzelf goed.”