Een leven lang leren
Sanjay vindt het belangrijk om te blijven groeien. Sanjay: “Ik leer nog steeds elke dag iets nieuws, ook van leerlingen. Want van iedereen kun je iets leren. En natuurlijk moet je binnen deze branche op de hoogte blijven van de nieuwste technieken. Uiteindelijk ligt het allemaal aan je eigen mindset. Als techneut moet je een leven lang leren, want techniek verandert elke dag!”
Meer jongeren enthousiasmeren
Sanjay heeft een passie voor het coachen van jongeren. Waar komt dit vandaan? Sanjay: “Toen ik nog als hoofdmonteur werkte, maakte ik mij al zorgen over wie de techneuten van morgen zijn. Ook omdat ik geen jongeren om mij heen zag. Daarom vind ik gastlessen geven op scholen zo leuk: ik wil jongeren triggeren en laten zien hoe leuk techniek is. Zodat ze ook kiezen voor deze branche. En het werken met jongeren is supergaaf. Je ziet nu ook meer jongeren en praktijkbegleiders in de techniek. Dat is een verdienste van Wij Techniek en van bedrijven in onze branche, niet van de overheid. Door de handen ineen te slaan, hebben we het eindelijk op de rails. Laten we dit nu vasthouden en vooral doorzetten!”
Techniek promoten vanaf de basisschool
Welke uitdagingen zijn er nog meer om jongeren te enthousiasmeren? Sanjay: “Door jongeren al op een jongere leeftijd, vanaf de basisschool, te laten kennismaken met techniek. Bij meiden zie je dat ze techniek niet vanuit huis meekrijgen. Ze worden niet gestimuleerd om te helpen bij behangen of om een kastje in elkaar te zetten. Dus dat moet je als school doen. Waarbij ik ook begrijp dat basisscholen een beperkt budget hebben en een tekort aan leraren. Ik hoop dat we meer voor basisscholen in de buurt kunnen betekenen: laat zien hoe gaaf techniek is. Laat techniek als vak op een jongere leeftijd meetellen.”
Doe meer om ze te behouden
Sanjay spreekt veel jongeren over hoe ze hun toekomst zien. Sanjay: “De arbeidsvoorwaarden van nu passen niet bij jongeren, ze zijn van tien jaar terug. Jongeren leven niet om te werken en ze willen hun werkdag niet zo vroeg beginnen. Werk is maar een onderdeel van hun dag, naast een privéleven waarin sport en vrienden belangrijk zijn. En voor mensen met een kantoorbaan kan er al vanalles: 2 dagen thuiswerken, een kortere werkdag, overleggen via Teams. We doen alles om jongeren te werven, maar doe ook meer om ze te behouden. Maar zorg ook dat je de branche aantrekkelijker voor hen maakt.”