“Ik wil jongeren voor de branche werven en behouden”

Sanjay Bhoendie (49 jaar) is praktijkbegeleider bij Lomans. Hij is ook één van de gezichten van de campagne Goed voorbeeld van Wij Techniek. Sanjay vertelt met passie over het coachen van jongeren. Sanjay: “Zorg ook dat je de branche aantrekkelijker voor hen maakt.”

Sanjay
25 sep, 2023

Praktijkbegeleiders zijn onmisbaar voor de technische installatiebranche. Zij zetten zich namelijk elke dag in om onze branche te versterken met nieuw talent.

Elk jaar organiseert Wij Techniek de TopCoach van het Jaar verkiezing. Sanjay won deze verkiezing in 2019 (categorie: groot bedrijf), en ook dit jaar weer finalist. Samen met zijn collega Dirk Brom.

Leerlingen kijken anders naar techniek

Wat maakt het bijzonder om leerlingen te begeleiden? Sanjay: “Het leuke is dat ze anders naar techniek kijken. De leerlingen van nu willen veel meer in detail de techniek begrijpen: waarom doe je iets op een bepaalde manier? Terwijl je zelf misschien al jaren iets op dezelfde manier doet, puur omdat het jou zo is aangeleerd. Deze generatie is heel slim en ze zetten je aan tot nadenken. Daarom moet je bij de voorbereiding van je lessen, al rekening houden met dit soort vragen.”

Maatwerk

Sanjay: “Vroeger had je een lesboek die jaren meeging. Dat is nu anders. Als praktijkbegeleider moet je maatwerk leveren. Het begint bij de voorbereiding: hoe kun je de lesstof het beste doseren, met daarin ook rustmomenten en energizers? En iedere leerling leert weer op een andere manier en heeft andere interesses. Bijvoorbeeld: iemand die snel leert, heeft meer uitdaging nodig. En als hij van voetbal houdt, probeer ik een koppeling te maken qua normen en waarden. ‘Jij houdt van voetbal? Maar bij voetbal heb je ook regels.’ Om uiteindelijk meer begrip en respect voor elkaar te hebben. Kijk altijd wat het beste past bij een leerling.”

Creëer een veilige werkomgeving

“Ik wil een veilige werkomgeving creëren waarin een leerling eerlijk kan zeggen als hij iets niet begrijpt. Want met aannemen en accepteren leer je niets. Ik vraag ook hoe zijn weekend was. En als hij een rotdag heeft, hou ik daarmee rekening. Een veilige werkomgeving betekent ook dat je leerlingen ruimte geeft om zelf na te kunnen denken, en om fouten te maken. Laat ze bijvoorbeeld een keer worstelen als ze niet met elkaar communiceren. Met vallen en opstaan kiezen ze zelf voor het pad van samenwerking. Leerlingen zijn trots op wat ze zelf hebben bedacht.” 
“Leerlingen zijn trots op wat ze zelf hebben bedacht” - Sanjay Bhoendie

Een leven lang leren

Sanjay vindt het belangrijk om te blijven groeien. Sanjay: “Ik leer nog steeds elke dag iets nieuws, ook van leerlingen. Want van iedereen kun je iets leren. En natuurlijk moet je binnen deze branche op de hoogte blijven van de nieuwste technieken. Uiteindelijk ligt het allemaal aan je eigen mindset. Als techneut moet je een leven lang leren, want techniek verandert elke dag!”

Meer jongeren enthousiasmeren

Sanjay heeft een passie voor het coachen van jongeren. Waar komt dit vandaan? Sanjay: “Toen ik nog als hoofdmonteur werkte, maakte ik mij al zorgen over wie de techneuten van morgen zijn. Ook omdat ik geen jongeren om mij heen zag. Daarom vind ik gastlessen geven op scholen zo leuk: ik wil jongeren triggeren en laten zien hoe leuk techniek is. Zodat ze ook kiezen voor deze branche. En het werken met jongeren is supergaaf. Je ziet nu ook meer jongeren en praktijkbegleiders in de techniek. Dat is een verdienste van Wij Techniek en van bedrijven in onze branche, niet van de overheid. Door de handen ineen te slaan, hebben we het eindelijk op de rails. Laten we dit nu vasthouden en vooral doorzetten!”

Techniek promoten vanaf de basisschool

Welke uitdagingen zijn er nog meer om jongeren te enthousiasmeren? Sanjay: “Door jongeren al op een jongere leeftijd, vanaf de basisschool, te laten kennismaken met techniek. Bij meiden zie je dat ze techniek niet vanuit huis meekrijgen. Ze worden niet gestimuleerd om te helpen bij behangen of om een kastje in elkaar te zetten. Dus dat moet je als school doen. Waarbij ik ook begrijp dat basisscholen een beperkt budget hebben en een tekort aan leraren. Ik hoop dat we meer voor basisscholen in de buurt kunnen betekenen: laat zien hoe gaaf techniek is. Laat techniek als vak op een jongere leeftijd meetellen.”  

Doe meer om ze te behouden

Sanjay spreekt veel jongeren over hoe ze hun toekomst zien. Sanjay: “De arbeidsvoorwaarden van nu passen niet bij jongeren, ze zijn van tien jaar terug. Jongeren leven niet om te werken en ze willen hun werkdag niet zo vroeg beginnen. Werk is maar een onderdeel van hun dag, naast een privéleven waarin sport en vrienden belangrijk zijn. En voor mensen met een kantoorbaan kan er al vanalles: 2 dagen thuiswerken, een kortere werkdag, overleggen via Teams. We doen alles om jongeren te werven, maar doe ook meer om ze te behouden. Maar zorg ook dat je de branche aantrekkelijker voor hen maakt.”
“Ik wil jongeren voor de branche werven en behouden” - Sanjay Bhoendie