‘Installateur moet achterdeur dichthouden’

Installateurs moeten zich drukker maken over de uitstroom van vaklui, dan over de instroom. Volgens Wij Techniek-directeur Sven Asijee gaat het goed met de aanwas. Wel hoopt hij op meer diversiteit.

Sven Asijee, directeur Wij Techniek
14 sep, 2020

Dit zegt de directeur van opleidingsfonds in een interview in vakblad Installatie, dat deze week verschijnt.

“Zo’n 12.000 zij-instromers per jaar komen de branche binnen, plus 4.000 jongeren via de opleidingen. Op een totaal van 140.000 medewerkers in de installatiebranche stroomt dus 12 procent in. Dat is genoeg.” Zorgelijker is het volgens Asijee dat er ook 12.000 mensen uitstromen, waarvan er 1500 met pensioen gaan. “Hoe zorgen we voor behoud van de kennis en ervaring. We moeten de achterdeur dicht houden.”

Wij Techniek is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche en de opvolger van OTIB. Het fonds werkt in opdracht van en met de sociale partners CNV Vakmensen, De Unie, FNV Metaal, NVKL en Techniek Nederland. Sinds januari heeft het opleidingsfonds een nieuwe uitstraling en strategie, waarover Asijee vertelt in vakblad Installatie Installatiewereld.

Volgens Asijee mag de installatiewereld de diversiteit wel wat meer bevorderen. Volgens de Wij Techniek voorman bestaat 80 procent van de mensen in de branche uit “witte mannen, die vijf dagen per week van negen tot vijf werken.”

Het nieuwe vakblad Installatie verschijnt op 18 september.

Fotografie: Liesbeth Dinnissen