“Installaties goed inregelen levert de eerste milieuwinst op”

Met ‘Huis van Sarah’ inspireert Wij Techniek mensen binnen en buiten de installatiebranche om na te denken over de toekomst. In deze interviewserie vertellen bezoekers wat ze uit de theatervoorstelling meenemen in hun dagelijkse werk. In deze aflevering: Hans Molenaar van Kropman. “De energietransitie is een groot onderwerp, maar met kleine stappen kan je ook al heel veel bereiken.”

Hans Molenaar, accountmanager Kropman
19 jun, 2023

Voor Hans Molenaar van Kropman was het bezoek aan ‘Huis van Sarah’ een mix van inspanning en ontspanning. Samen met collega’s bezocht hij de voorstelling als onderdeel van een teamuitje. “We wilden een andere invulling aan ons teamuitje geven. Een collega kwam met het idee om naar ‘Huis van Sarah’ te gaan.” Het bezoek maakt indruk, vertelt Hans als hij terugblikt. “De onderwerpen zijn herkenbaar. De boodschap is serieus. Er zitten aangrijpende momenten in, maar ook humor en een knipoog. Het zet je aan het denken over de toekomst en over jouw eigen rol. Na afloop hebben we er lang over nagepraat.”

Sprongen of stappen

De energietransitie is voor Kropman niets nieuws. Ruim tien jaar geleden begon het bedrijf met de verduurzaming van de eigen bedrijfspanden. “We zijn vroeg gestart met warmte-koudeopslag, warmtepompen en zonnepanelen. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken hoe we onze panden aardgasvrij kunnen maken. Dat is geen verandering die je vandaag of morgen realiseert. Het kost tijd. Het allerbelangrijkste is dat je als organisatie over duurzaamheid nadenkt, haalbare doelen stelt, en gewoon begint. Je hoeft geen reuzensprongen te maken. Kleine stappen leveren ook winst op.”

Weggooien

Met het eigen verduurzamingstraject doet Kropman veel praktijkervaring op. Ervaring die goed van pas komt bij het adviseren van klanten. “Bij nieuwbouw gaat het de goede kant op met verduurzaming. De grote uitdaging voor de installatiebranche is de verduurzaming van oude en gedateerde panden. Dan heb je het over ongeveer 80 procent van alle gebouwen in Nederland. De meeste bedrijfspanden hebben een verouderde maar goedwerkende technische installatie. Die gooi je niet zo maar even weg voor een compleet nieuwe installatie. Meestal hoeft dat ook niet. Vaak kan je met aanpassingen aan een bestaande installatie veel besparen.”

Kleine ingrepen, grote resultaten

Volgens Hans zijn er talloze mogelijkheden om gebouwen met kleine investeringen energiezuiniger te maken. “Denk aan het goed inregelen van alle gebouwgebonden installaties. Aan een andere temperatuurregeling of een ander watertraject. Of aan slimme gebouwbeheersystemen die de verlichting en de verwarming automatisch in- en uitschakelen. Het plaatsen van sensoren geeft inzicht in energiestromen. Zo kan je op basis van data-analyse ingrijpen als een installatie niet optimaal werkt.” Hoewel er technisch veel kan, blijven installatiebedrijven afhankelijk van de wensen van opdrachtgevers, benadrukt Hans. “Sommige klanten zijn tevreden als het licht brandt en de verwarming werkt. Andere klanten willen investeren in verduurzaming en energiebesparing. Door de stijgende energiekosten wordt die laatste groep steeds groter. Wij zijn er helemaal klaar voor.”

Wie is Hans Molenaar?

Naam Hans Molenaar
Leeftijd 60 jaar
Bedrijf Kropman
Functie Accountmanager 
Favoriete kamer(s) ‘Huis van Sarah’ Hartkamer
Wie moet ‘Huis van Sarah’ absoluut gaan zien? ““De voorstelling is pakkend, aangrijpend en geeft een goed beeld van alles wat onze branche bezighoudt. Iedereen die bezig is met de toekomst, moet de voorstelling gaan zien.”
Wens voor de toekomst“Niet alleen over de energietransitie nadenken en praten, maar vooral in actie komen. Dat hoeft niet meteen groot en ingewikkeld. Met kleine stapjes beginnen levert ook al heel veel op.”

Wat doet Hans Molenaar?

Hans Molenaar is accountmanager bij Kropman . In het dagelijkse werk van Hans speelt duurzaamheid een grote rol. Kropman helpt opdrachtgevers bij het verduurzamen en klimaatneutraal maken van gebouwen en gebouwgebonden installaties. Bijvoorbeeld door installaties slimmer te ontwerpen, te installeren en te beheren. Dat doet het bedrijf in verschillende branches, van zorg en farma en de levensmiddelenindustrie tot retail, onderwijs, overheid en bouw en vastgoed. Kropman bestaat sinds 1934 en is met verschillende vestigingen te vinden in heel Nederland.